Διεθνή

Φιντέλ Ράμος: Πέθανε σε ηλικία 94 ετών ο πρώην πρόεδρος των Φιλιππίνων

Φιντέλ Ράμος: Πέθανε σε ηλικία 94 ετών ο πρώην πρόεδρος των Φιλιππίνων

Πηγή Φωτογραφίας: preen

Ο «Έντι» με το παρατσούκλι που του έδωσαν οι Φιλιππινέζοι, διετέλεσε πρόεδρος από το 1992 έως το 1998 - Η εξαετής διακυβέρνησή του άνοιξε την οικονομία της χώρας σε ξένες επενδύσεις μέσω πολιτικών απορρύθμισης και απελευθέρωσης

Απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών ο πρώην πρόεδρος των Φιλιππίνων Φιντέλ Ράμος, ο οποίος οδήγησε τη χώρα σε μια σπάνια περίοδο ανάπτυξης και ειρήνη δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι.

Ο «Έντι» με το παρατσούκλι που του έδωσαν οι Φιλιππινέζοι, διετέλεσε πρόεδρος από το 1992 έως το 1998.

«Με μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του πρώην προέδρου Φιντέλ Β. Ράμος», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ, γιου και συνονόματος του εκλιπόντος δικτάτορα, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο μήνα.

«Αφήνει πίσω του μια έντονη κληρονομιά (…) στην ιστορία για τη συμμετοχή του στις μεγάλες αλλαγές της χώρας μας, τόσο ως στρατιωτικός όσο και ως πρόεδρος», πρόσθεσε.

Η οικογένεια του Φιντέλ Ράμος αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση αργότερα σήμερα. Τα αίτια του θανάτου του δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Φιλιππίνες εξέφρασε τα συλλυπητήριά της, αποκαλώντας τον Ράμος έναν «αφοσιωμένο πολιτικό» και έναν «πυλώνα της δημοκρατίας»

Ο Φιντέλ Ράμος ήταν ο πρώτος Προτεστάντης που εξελέγη στο ανώτατο αξίωμα σε αυτήν την κατεξοχήν καθολική χώρα, παρά την αντίθεση ορισμένων μελών της Εκκλησίας.

Ο Ράμος παρακολούθησε τη Στρατιωτική Ακαδημία των ΗΠΑ στο West Point και πολέμησε στον πόλεμο της Κορέας τη δεκαετία του 1950 ως αρχηγός διμοιρίας. Υπηρέτησε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 στο Βιετνάμ ως ηγέτης της Ομάδας Πολιτικής Δράσης των Φιλιππίνων.

Ο Ράμος κατείχε κάθε βαθμό στον στρατό των Φιλιππίνων από τον ανθυπολοχαγό μέχρι τον αρχιστράτηγο.

Η εξαετής διακυβέρνησή του άνοιξε την οικονομία της χώρας σε ξένες επενδύσεις μέσω πολιτικών απορρύθμισης και απελευθέρωσης.

Ο Ράμος διέλυσε τα μονοπώλια στους τομείς των μεταφορών και των επικοινωνιών. Μέσω ειδικών εξουσιών που παραχωρήθηκαν από το Κογκρέσο, αποκατέστησε τον προβληματικό τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, τερματίζοντας τις εξουθενωτικές 12ωρες διακοπές ρεύματος που μάστιζαν τη χώρα.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, η οικονομία των Φιλιππίνων εκτινάχθηκε και τα ποσοστά φτώχειας μειώθηκαν στο 31% από 39% μέσω της ατζέντας κοινωνικής μεταρρύθμισής του.

Ο Ράμος πολέμησε με δεξιούς, αριστερούς και ισλαμιστές αντάρτες κατά τη διάρκεια της θητείας του στον στρατό, αλλά αργότερα πραγματοποίησε ειρηνευτικές συνομιλίες με όλους τους «εχθρούς του κράτους», συμπεριλαμβανομένων των απατεώνων στρατιωτών που προσπάθησαν σχεδόν δώδεκα φορές να ανατρέψουν την Ακίνο κατά τη διάρκεια της θητείας της.

Τελικά υπέγραψε μια ειρηνευτική συμφωνία με τους ισλαμιστές αυτονομιστές του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου του Μόρο το 1996 και πέτυχε να μειώσει τον αριθμό των ανταρτών υπό την ηγεσία των Μαοϊκών σε περισσότερους από 5.400 αντάρτες από έναν υψηλό αριθμό 25.000 στις αρχές του 1986.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments