Διεθνή

Πελόζι: Αρχίζει περιοδεία στην Ασία – “Γρίφος” η επίσκεψή της στην Ταϊβάν

Πελόζι: Αρχίζει περιοδεία στην Ασία – “Γρίφος” η επίσκεψή της στην Ταϊβάν

Πηγή Φωτογραφίας: sfgate

Η ανακοίνωση ανέφερε ποιες χώρες θα περιλαμβάνει η επίσκεψη, χωρίς να γίνεται αναφορά στην Ταϊβάν κάτι που ωστόσο δεν αποκλείει ενδιάμεσες στάσεις στο ταξίδι της

 Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι ξεκινά περιοδεία σε τέσσερις ασιατικές χώρες την Κυριακή, ανακοίνωσε το γραφείο της, χωρίς να αναφέρει την Ταϊβάν εν μέσω έντονων εικασιών ότι ενδέχεται να επισκεφθεί το αυτοδιοικούμενο νησί που διεκδικεί η Κίνα.

«Η ομιλήτρια Νάνσι Πελόζι ηγείται μιας αντιπροσωπείας του Κογκρέσου στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένων επισκέψεων στη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία», ανέφερε το γραφείο της σε δελτίο Τύπου.

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι η επίσκεψη θα περιλαμβάνει αυτές τις χώρες, αλλά δεν διευκρίνισε εάν η Πελόζι, η οποία είναι η νούμερο 3 στη γραμμή της προεδρικής διαδοχής, θα μπορούσε να κάνει άλλες στάσεις.

«Το ταξίδι θα επικεντρωθεί στην αμοιβαία ασφάλεια, την οικονομική εταιρική σχέση και τη δημοκρατική διακυβέρνηση στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού», ανέφερε.

Ο Γκρέγκορι Μικς, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ήταν μεταξύ της αντιπροσωπείας που απαριθμήθηκε.

Η Κίνα θεωρεί ότι οι επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στην Ταϊβάν στέλνουν ένα ενθαρρυντικό μήνυμα στο στρατόπεδο υπέρ της ανεξαρτησίας στο νησί. Η Ουάσιγκτον δεν έχει επίσημους διπλωματικούς δεσμούς με την Ταϊβάν, αλλά δεσμεύεται από το νόμο να παρέχει στο νησί τα μέσα για να αμυνθεί.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν την Πέμπτη ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να τηρήσει την αρχή της μίας Κίνας και «όσοι παίζουν με τη φωτιά θα χαθούν από αυτήν».

Ο Μπάιντεν είπε στον Σι ότι η πολιτική των ΗΠΑ για την Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει και ότι η Ουάσιγκτον αντιτίθεται σθεναρά στις μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo ή υπονόμευσης της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν.

Ο εκπρόσωπος της κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας Σεν Τζίνκε, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, δήλωσε την Κυριακή ότι το Πεκίνο «θα διαφυλάξει αποφασιστικά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα», αναφερόμενος στην Ταϊβάν.

Ο Σεν είπε σε μια στρατιωτική αεροπορική έκθεση ότι η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει πολλούς τύπους μαχητικών αεροσκαφών ικανών να κάνουν κύκλους «στο πολύτιμο νησί της πατρίδας μας». Είπε ότι η κινεζική αεροπορία έχει τη σταθερή βούληση, την πλήρη εμπιστοσύνη και την επαρκή ικανότητα να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα.

Μια μονάδα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού είπε στο κοινωνικό μέσο Weibo που μοιάζει με Twitter την Παρασκευή: “Προετοιμαστείτε για πόλεμο!”

Ο εξέχων Κινέζος σχολιαστής Hu Xijin είπε το Σάββατο ότι διέγραψε ένα tweet προειδοποίηση για στρατιωτικά αντίποινα σε περίπτωση που αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη συνοδεύσουν την Πελόζι σε επίσκεψη στην Ταϊβάν, αφού το Twitter μπλόκαρε τον λογαριασμό του.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε την Παρασκευή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν δει κανένα στοιχείο για διαφαινόμενη κινεζική στρατιωτική δραστηριότητα κατά της Ταϊβάν. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments