Διεθνή

Προειδοποίηση Σι σε Μπάιντεν: Μην παίζετε με τη φωτιά για την Ταϊβάν

Προειδοποίηση Σι σε Μπάιντεν: Μην παίζετε με τη φωτιά για την Ταϊβάν

Πηγή Φωτογραφίας: bbc

Ο Σι προσέφερε μια δυσοίωνη προειδοποίηση στον Μπάιντεν, για το θέμα της ΤαΪβάν σύμφωνα με την εκδοχή της Κίνας - Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να ξεκινήσουν προεργασίες για μία συνάντησή τους

Η συνομιλία του Αμερικανού προέδρου με τον Κινέζο ομόλογό του, που διήρκησε περισσότερες από δύο ώρες, περιελάμβανε και μία προειδοποίηση.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να προετοιμάζουν το έδαφος μιας συνάντησής τους, καθώς ο Σι αντιστέκεται στα ταξίδια εν μέσω της πανδημίας Covid-19, αλλά το ζήτημα της Ταϊβάν αποδείχθηκε από τα πιο αμφιλεγόμενα. Το θέμα έχει αναδειχθεί σε σοβαρό σημείο σύγκρουσης, καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται μια πιο επικείμενη κινεζική κίνηση στο αυτοδιοικούμενο νησί, και καθώς μια πιθανή επίσκεψη της προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι προκαλεί προειδοποιήσεις από το Πεκίνο και μια συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να αποτρέψει οι εντάσεις να ξεφύγουν από τον έλεγχο.
Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στο τηλεφώνημα της Πέμπτης που διήρκεσε δύο ώρες και 17 λεπτά. Ο Σι προσέφερε μια δυσοίωνη προειδοποίηση στον Μπάιντεν, σύμφωνα με την εκδοχή της Κίνας για τα γεγονότα.
“Η κοινή γνώμη δεν πρέπει να παραβιάζεται και αν παίζεις με τη φωτιά καίγεσαι. Ελπίζω ότι η αμερικανική πλευρά μπορεί να το δει καθαρά”, είπε στον Μπάιντεν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας.
Ο απολογισμός του Λευκού Οίκου για την κλήση ήταν λιγότερο συγκεκριμένος.
«Σχετικά με την Ταϊβάν, ο Πρόεδρος Μπάιντεν υπογράμμισε ότι η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει αλλάξει και ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται σθεναρά στις μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo ή υπονόμευσης της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν», αναφέρεται στην αμερικανική ανακοίνωση.
Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης χαρακτήρισε τη συζήτηση στην Ταϊβάν «άμεση και ειλικρινή», αλλά υποβάθμισε την προειδοποίηση του Σι, υποδεικνύοντας ότι ήταν τυπικό για τον Κινέζο ηγέτη να προειδοποιεί για τους κινδύνους «παίζοντας με τη φωτιά».
Το τηλεφώνημα ήταν η πέμπτη συνομιλία του Μπάιντεν και του Σι από τον Φεβρουάριο του 2021. Εκ των προτέρων, αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι είναι πιθανό να προκύψουν μια σειρά θεμάτων — από τις εντάσεις γύρω από την Ταϊβάν μέχρι τον οικονομικό ανταγωνισμό έως τον πόλεμο στην Ουκρανία .
Αλλά οι ελπίδες για ουσιαστική βελτίωση των σχέσεων με το Πεκίνο ήταν περιορισμένες. Αντίθετα, οι βοηθοί του Μπάιντεν ελπίζουν ότι η διατήρηση μιας προσωπικής σχέσης με τον Σι μπορεί, το πολύ, να αποφύγει έναν λάθος υπολογισμό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντιπαράθεση.
«Αυτό είναι το είδος της τάσης σχέσεων που πιστεύει ακράδαντα ο πρόεδρος Μπάιντεν, ακόμη και με έθνη με τα οποία μπορεί να έχετε σημαντικές διαφορές», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο συντονιστής επικοινωνίας για το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας Τζον Κίρμπι.
Καθώς ολοκληρώθηκε η κλήση της Πέμπτης, οι δύο ηγέτες σημείωσαν πόση δουλειά είχαν δημιουργήσει για τις ομάδες τους, συμπεριλαμβανομένης της διευθέτησης της πιθανής προσωπικής συνάντησης. Δεν έχουν ακόμη συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο ως πρόεδροι.
Η ευκαιρία για μια σύνοδο κορυφής θα μπορούσε να προκύψει τον Νοέμβριο, όταν θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από συνόδους κορυφής στην Ασία — συμπεριλαμβανομένης της Ομάδας των 20 στο Μπαλί της Ινδονησίας και της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης .
Ο προγραμματισμός της τηλεφωνικής συνομιλίας του Μπάιντεν με τον Σι προηγήθηκε της οργής για την προτεινόμενη επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊπέι. Καμία πλευρά δεν αποκάλυψε εάν τα σχέδια της Πελόζι συζητήθηκαν συγκεκριμένα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments