Οικονομία

Οι αναπτυξιακές προκλήσεις για την Ελλάδα, οι συμπληγάδες και το Ταμείο Ανάκαμψης

Οι αναπτυξιακές προκλήσεις για την Ελλάδα, οι συμπληγάδες και το Ταμείο Ανάκαμψης

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η αποτελεσματική χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δύναται να οδηγήσει σε βελτίωση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων

Όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για γειτονικές χώρες όπως η Ιταλία καθώς και για ολόκληρη την Ευρωζώνη το μέλλον της οικονομίας περνάει από συμπλυγάδες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Παράλληλα, η ενεργειακή κρίση και η πανδημία του κορωνοϊού έχουν δημιουργήσει ένα “εκρηκτικό” κοκτέιλ στην πορεία των δημοσιονομικών των χωρών.

Η αποτελεσματική χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δύναται να οδηγήσει σε βελτίωση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων. Τα παραπάνω συμπεραίνει η Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της, στο οποίο κάνει μια συγκριτική ανάλυση της πορείας του πραγματικού ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, στην Ιταλία και στην Ελλάδα από το 1995 μέχρι το 2021, με αφορμή τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και την παραίτηση του Πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι σε μια περίοδο πληθωριστικών πιέσεων, γεωπολιτικών εντάσεων και αβεβαιότητας.

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurobank

Βάσει των στοιχείων του έτους 2021, η οικονομία της Ιταλίας είναι η 3η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία με ονομαστικό ΑΕΠ στα €1.775,4 δισεκ. (14,5% επί του συνόλου της Ευρωζώνης), η 3η μεγαλύτερη σε πληθυσμό (59,8 εκατ.) μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία, έχει το 2ο υψηλότερο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ (150,8%) μετά την Ελλάδα, το 3ο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας (9,5% του εργατικού δυναμικού) μετά την Ισπανία και την Ελλάδα και τέλος το πιο σημαντικό, είναι μια οικονομία κατά μέσο όρο στάσιμη τα τελευταία 20 χρόνια.

Οι αναπτυξιακές προκλήσεις για την Ελλάδα

Οι αναπτυξιακές προκλήσεις, όχι μόνο για την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά για το σύνολο της Ευρωζώνης είναι σημαντικές. Μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση χρέους, διαταραχές που φαίνεται να είχαν μόνιμα αποτελέσματα στην αναπτυξιακή δυναμική της Ευρωζώνης η πανδημία, η ενεργειακή κρίση αλλά και οι δημογραφικές τάσεις δημιουργούν νέα εμπόδια. Η αποτελεσματική χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δύναται να οδηγήσει σε βελτίωση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων.

Ορόσημο ο Αύγουστος για την ελληνική οικονομία

Η απόφαση του Eurogroup άνοιξε το δρόμο για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023 ενώ παράλληλα η χώρα αποκτά  μεγαλύτερο έλεγχο των δημοσιονομικών της, καθώς και ευκαιρία κινήσεων. Εκτός από τα παραπάνω εκταμιεύονται επίσης 748εκατομμύρια ευρώ σε μέτρα μείωσης του χρέους. Οι επισκέψεις των θεσμών πλέον δεν θα εξαλειφθούν αλλά θα είναι πιο αραιές προκειμένου να ελέγχουν την πορεία των δημοσιονομικών της χώρας, σε δύο έναντι τεσσάρων που ήταν μέχρι τώρα. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα αποκτά περισσότερο χρόνο για την χάραξη πολιτικής ενώ μπορούν να εξαγγελθούν και από τον πρωθυπουργό μια σειρά από φοροελαφρύνσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments