Διεθνή

Ο Σρέντερ σκανδαλίζει τη Γερμανία

Ο Σρέντερ σκανδαλίζει τη Γερμανία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Μετά από μια πρώτη επίσκεψη τον Μάρτιο, αμέσως μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης στην Ουκρανία, ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, επιμένει στις απόψεις και να δρα αυτόνομα

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας επέστρεψε στη Ρωσία, όπου συνάντησε τον Ρώσο Πρόεδρο, Πούτιν. Ο Σρέντερ επιβεβαιώνει τη συνάντηση και αρνείται να ζητήσει την παραμικρή συγγνώμη, ακόμη και από συντρόφους του στο ιστορικότερο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα όλης της Ευρώπης, το SPD. Οι εξηγήσεις, που έδωσε και σήμερα, καθώς και οι διατυπώσεις του για καλές υπηρεσίες για την υπόθεση της ειρήνης στην Ουκρανία προκαλούν νέα κύματα κριτικής.

Μετά από μια πρώτη επίσκεψη τον Μάρτιο, αμέσως μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης στην Ουκρανία, ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, επιμένει στις απόψεις και να δρα αυτόνομα, χωρίς να ενημερώνει την κυβέρνηση του επίσης σοσιαλδημοκράτη, Όλαφ Σολτς.

Ο Σρέντερ προτιμά να μιλά για «διακοπές στη Ρωσία». Επιστρέφοντας από τις διακοπές του στη Μόσχα, αυτός, που ήταν επικεφαλής του SPD από το 1998 έως το 2005, επιβεβαιώνει ότι συναντήθηκε με τον Πούτιν και αρνείται να απολογηθεί. Επαναλαμβάνει τη θέση του Κρεμλίνου ότι η Μόσχα θέλει να διαπραγματευτεί μια λύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία και αναρωτιέται αν οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαμε να οικοδομήσουμε σταδιακά μια κατάπαυση του πυρός.

Για τον 78χρονο Σρέντερ, η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει να εγκαταλείψει το Ντονμπάς, όπου θα βρισκόταν μια λύση στο πρότυπο των «ελβετικών καντονιών», και κατά μείζονα λόγο στην Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014. Πρόκειται για μια πρόταση λύσης, κατόπιν διαπραγματεύσεων, η οποία, όμως, αντιμετωπίσθηκε από τον Ζελένσκι ως «αηδιαστική».

Ερχόμενος αντιμέτωπος με τα προβλήματα των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου, ο Σρέντερ αιφνιδιάζει και προτείνει, αναπάντεχα, μια λύση που μπορεί να θεωρηθεί ως η απλούστερη: την έναρξη λειτουργίας του Nord Stream 2, που έχει παγώσει από το ξέσπασμα του πολέμου και του οποίου προεδρεύει, όντας επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου.

Τον Μάιο, υπό την πίεση των επικριτών του στη Γερμανία, έπρεπε να εγκαταλείψει το ρόλο του ως ηγέτης της ρωσικής εταιρείας ορυκτελαίου, Rosneft, αλλά είναι πλέον κατάδηλο ότι παραμένει ενεργός παράγων για τον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου, Gazprom.

Στη Γερμανία, η κριτική πέφτει βροχή για τον Σρέντερ. Η ιδιωτική του ανάμειξη μετά τη συνταξιοδότησή του στην Gazprom και ως σύμβουλος του Πούτιν κατακρίθηκε. Τα πυρά κατά του προσώπου του Σρέντερ είναι ομαδικά, συγκεντρώνοντας τις αποδοκιμασίες όλων των σημαντικών πολιτικών δυνάμεων – σοσιαλδημοκρατικών, χριστιανοδημοκρατικών, οικολογικών. Στη γερμανική κοινωνία και τη γερμανική πολιτική ζωή θεωρείται απαράδεκτο να τοποθετεί ένας πρώην Καγκελάριος τα ατομικά οικονομικά συμφέροντά του υπεράνω της πατροπαράδοτης εθνικής υπερηφάνειας της Γερμανίας και των Γερμανών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments