Διεθνή

Γαλλία: Εμφύλιος στην Αριστερά λόγω Κίνας – Ταιβάν

Γαλλία: Εμφύλιος στην Αριστερά λόγω Κίνας – Ταιβάν
O Μελανσόν έχει προκαλέσει την ανοιχτή οργή των Οικολόγων και των Σοσιαλιστών των Nupes, ενώ οι Κομμουνιστές, από την πλευρά τους, χρησιμοποιούν ένα λεξιλόγιο παρόμοιο με το δικό του.

Ο αρχηγός της αξιωματικός αντιπολίτευσης Ζαν – Λυκ Μελανανσόν επιμένει στη θέση του υπέρ της αρχής της «μιας Κίνας», σύμφωνα με την οποία η Ταιβάν ανήκει στην Κίνα, γράφοντας για δεύτερη συνεχόμενη σειρά στο ιστολόγιό του ότι δεν υπάρχει παρά «μόνο μία Κίνα» προς την οποία πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως η Ταιβάν.  Η θέση αυτή του επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστεράς μόνο ομοφωνία δεν συγκεντρώνει μεταξύ των συνιστωσών των NUPES, όπως είναι η ονομασία της συμμαχίας των αριστερών δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, ο αρχηγός της Ανυπότακτης Γαλλίας  επιμένει ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών αποτελούσε «πρόκληση» , αφού «υπάρχει μόνο μία Κίνα», η οποία «ανήκει μεταξύ των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και ότι «η Ταιβάν αποτελεί πλήρη συνιστώσα της Κίνας», όπως ακριβώς είναι και ο όρος που υπερασπίστηκε το κομμουνιστικό καθεστώς στο Πεκίνο, αλλά αρνήθηκαν οι αρχές στην Ταϊπέι.

O Μελανσόν έχει προκαλέσει την ανοιχτή οργή των Οικολόγων και των Σοσιαλιστών των Nupes, ενώ οι Κομμουνιστές, από την πλευρά τους, χρησιμοποιούν ένα λεξιλόγιο παρόμοιο με το δικό του.

Έτσι, σύμφωνα με το ιστορικό Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι ήταν μία «πρόκληση σε μια ήδη ιδιαίτερα επικίνδυνη παγκόσμια κατάσταση».

Απεναντίας, για τον επικεφαλής ενός άλλου ιστορικού κόμματος της Χώρας, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φωρ, «η σκοπιμότητα της επίσκεψης της Νάνσι Πελόζι στην Ταιβάν είναι συζητήσιμη, η βούληση όμως των Ταϊβανέζων να ζήσουν σε μια δημοκρατία δεν είναι» .

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος εκτιμά ότι, με το να γράφει ο Μελανσόν ότι «οι Κινέζοι θα λύσουν το πρόβλημα μεταξύ τους»,  «αφήνει έτσι ανοιχτή την πόρτα της προσάρτησης της Ταιβάν από την Κίνα». Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι σαφές: «Να μην κάνουμε καμία εξαίρεση όσον αφορά την υπεράσπιση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφερόμενος στον πολιτικό ολοκληρωτισμό που επικρατεί στην Κίνα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση στη Γαλλία, που τόση προσπάθεια κατέβαλε να παρεμποδίσει την επανεκλογή Μακρόν στην Προεδρία της Δημοκρατία και στην απόκτηση απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, είναι πια διχοτομημένη. Αφενός, υπάρχουν οι κομμουνιστές και οι αριστεροί ριζοσπάστες που υποστηρίζουν τις επιλογές Μελανσόν και, αφετέρου, οι σοσιαλδημοκράτες και οι οικολόγοι αντιτίθενται στις απόψεις του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του εκλογικού – πολιτικού σχήματος ριζοσπαστικών και οικολογικών δυνάμεων

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments