Πολιτική

Τα σενάρια για το ταξίδι του Τουρκικού Γεωτρύπανου

Τα σενάρια για το ταξίδι του Τουρκικού Γεωτρύπανου

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Το πού θα κατευθυνθεί το γεωτρύπανο παραμένει άγνωστο

Το πού θα κατευθυνθεί το γεωτρύπανο παραμένει άγνωστο, αφού ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να αρέσκεται να «παίζει με τα νεύρα» Αθήνας και Λευκωσίας. Είναι σαφές άλλωστε ότι το θέμα στην Τουρκία δίνει πεδίο για ένα παιχνίδι εθνικισμού και αποπροσανατολισμού, που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Στόχος είναι η Αγκυρα να δείξει ότι μπορεί να επιβάλλεται και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, πως διαμορφώνει τα νέα τετελεσμένα στο πλαίσιο της «Γαλάζιας Πατρίδας» και υλοποιεί τη στρατηγική της για ενίσχυση της δύναμης της χώρας και ει δυνατόν και της επικράτειάς της.

Ένα από τα σενάρια που διακινούνται είναι ότι θα πλέει ανάμεσα σε Καστελλόριζο, Κάρπαθο, Κω και Κρήτη. Αν ο Ερντογάν επιλέξει τη συγκεκριμένη πορεία στον χάρτη σημαίνει ότι δίνει το σήμα για επανάληψη της έντασης του «θερμού καλοκαιριού» του 2020 με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ένα ακόμη σενάριο είναι η προσπάθεια εισβολής σε αδειοδοτημένα οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα συμφέροντα της Λευκωσίας άλλωστε και η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου αποτελούν μία πιο ασφαλή επιλογή για την Αγκυρα. Το οικόπεδο 6 ή το οικόπεδο 4 εκτιμάται ότι θα είναι αυτά που ενδεχομένως θα μπορούσε να στοχεύσει η τουρκική πλευρά.

Τρίτο σενάριο είναι ότι το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» να κινηθεί σε περιοχές που η Κύπρος δεν έχει αδειοδοτήσει για έρευνες. Απλά για να συντηρήσει την ένταση και να δικαιολογήσει τον θόρυβο που έχει προκαλέσει γύρω από το θέμα απειλώντας και προειδοποιώντας επί σειρά ημερών. Ωστόσο η παραμονή του γεωτρύπανου ανάμεσα στη Μερσίνα και τις βόρειες ακτές της Κύπρου μοιάζει μάλλον απίθανη…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments