Ελλάδα

Λιγνήτης: Έφτασαν οι πρώτες ποσότητες στην αυλή της 5ης Μονάδας Πτολεμαΐδας

Λιγνήτης: Έφτασαν οι πρώτες ποσότητες στην αυλή της 5ης Μονάδας Πτολεμαΐδας

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

 Άρχισαν να φθάνουν, λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι της Παρασκευής [12/8] οι πρώτες ποσότητες λιγνίτη στην αυλή της 5ης μονάδας Πτολεμαΐδας

Άρχισαν να φθάνουν, λίγο πριν τη μία το μεσημέρι της Παρασκευής [12/8] οι πρώτες ποσότητες λιγνίτη στην αυλή της 5ης μονάδας Πτολεμαΐδας. Το ορυκτό καύσιμο φθάνει μέσω των ταινιοδρόμων μεταφοράς από το ορυχείο Μαυροπηγής κι από το Νότιο Πεδίο.

Σύμφωνα με τον Ανέστη Κεφαλά, επικεφαλής της ΔΕΗ στην υπό κατασκευή μονάδα της Πτολεμαΐδας, τις επόμενες ημέρες «θα δοκιμαστούν τα συστήματα φόρτωσης και μεταφοράς του καυσίμου προς τους μύλους και το λέβητα της μονάδας ενώ στην συνέχεια θα δοκιμαστούν τα συστήματα ανάφλεξης του καυσίμου».

Οι ποσότητες λιγνίτη στην αυλή του Σταθμού όσο πλησιάζουμε προς τον Σεπτέμβριο θα αυξηθούν μιας και προς τα μέσα του επόμενου μήνα θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία η νέα μονάδα. Ο κ. Κεφαλάς, τόνισε, ότι «όλα προχωρούν με βάση τον προγραμματισμό που θέλει τον Δεκέμβριο η μονάδα να τεθεί σε εμπορική λειτουργία».

Στους χώρους του εργοταξίου, τεχνικά στελέχη της ΔΕΗ, εργαζόμενοι και τεχνικοί της αναδόχου εταιρίας, που είναι παρόντες από την έναρξη των πρώτων εργασιών κατασκευής της μονάδας, δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους από την σημερινή εξέλιξη.

Εδώ πρέπει να θυμίσουμε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Πάρκο των ΕΛΠΕ στα Λιβερά, ανακοίνωσε ως προσωρινό μέτρο την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη την επόμενη διετία, αυξάνοντας την εξόρυξη κατά 50% ώστε να μειωθεί βραχυπρόθεσμα η εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Υπογράμμισε ωστόσο ότι αυτό δεν ανατρέπει στο ελάχιστο τον σχεδιασμό για την πράσινη μετάβαση, ούτε αλλάζει τα πραγματικά δεδομένα για τον λιγνίτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πιθανή παράταση στις μονάδων, ήταν το γεγονός ότι η αναγκαιότητα του λιγνίτη για την ευστάθεια του συστήματος είχε πιστοποιηθεί από τη μελέτη επάρκειας του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2020-2030, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα ηλεκτροδότησης σε περιόδους αιχμής. Γι’ αυτό και η ΔΕΗ, γνωρίζοντας ότι θα υποχρεωθεί να λειτουργεί τους λιγνίτες σε κρίσιμες περιόδους για την ευστάθεια του συστήματος και προκειμένου να μην επωμίζεται το κόστος, ζήτησε στις αρχές του 2021 αποζημίωση στρατηγικής εφεδρείας.

Βουλγαρία: Εταιρία επισκευάζει το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Ελλάδας

Η εταιρία Bulgarian Central Energy Repair Base Group (CERB) πραγματοποίησε επισκευές μείζονος σημασίας στο μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Ελλάδας, στο Φράγμα Κρεμαστών, σύμφωνα με ανακοίνωση της CERB, όπως μεταδίδει σε τηλεγράφημά του το βουλγαρικό πρακτορείο ΒΤΑ. Το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο βρίσκεται μέσα στο Συγκρότημα Αχελώου, σε ένα από τα μεγαλύτερα φράγματα της Ευρώπης.

Αναθέτουσα αρχή είναι η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), που έχει μερίδιο αγοράς 99,7% και τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια σε 7,4 εκατομμύρια καταναλωτές.

Η CERB προχώρησε στον εκσυγχρονισμό μιας γεννήτριας υδρογόνου και αντικατέστησε το σύστημα διέγερσής της. Λόγω της επισκευής αυτής, η ισχύς του εργοστασίου αυξήθηκε κατά 10%, ανακοίνωσε η εταιρία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments