Κόσμος

Der Spiegel: «Ο Ερντογάν συμπεριφέρεται σαν διπλός πράκτορας»

Der Spiegel: «Ο Ερντογάν συμπεριφέρεται σαν διπλός πράκτορας»

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Συγκεκριμένα, το περιοδικό επιμένει ιδιαίτερα στη γεωστρατηγική θέση της γείτονος.

Ειδική ανάλυση με αντικείμενο την Τουρκία και την πολιτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος της χώρας, Ερντογάν, φιλοξενεί το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το οποίο είναι ιδιαίτερα επικριτικό για την τακτική του Τούρκου Προέδρου.

Συγκεκριμένα, το περιοδικό επιμένει ιδιαίτερα στη γεωστρατηγική θέση της γείτονος.

Ο Ερντογάν θεωρείται ότι «το παρακάνει όπως τόσες φορές στο παρελθόν» και ότι «συμπεριφέρεται σαν διπλός πράκτορας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας εκμεταλλεύεται τη γεωστρατηγική θέση της χώρας «με όρους εξωτερικής πολιτικής. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στη συμφωνία για τα σιτηρά που συνήψαν πριν από τρεις εβδομάδες Ρωσία και Ουκρανία μετά από διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας. Στον πόλεμο της Ουκρανίας ο Ερντογάν ενέχει διπλό ρόλο, καθώς είναι ένας από τους λίγους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, που διατηρεί στενές επαφές τόσο με το Κίεβο, όσο και με τη Μόσχα. Πριν ακόμη από λίγους μήνες η Τουρκία ήταν ένα είδος παρία στη διεθνή πολιτική, ο Ερντογάν με τις προκλήσεις του είχε εξοργίσει ομολόγους του σε Μέση Ανατολή, Ευρώπη και ΗΠΑ. Ξαφνικά γίνεται και πάλι ένας περιζήτητος συνομιλητής. Ο κίνδυνος για την Τουρκία είναι όμως ότι o Ερντογάν το παρακάνει, όπως έχει κάνει τόσες φορές στο παρελθόν. Σχεδόν επιδεικτικά συγχρωτίζεται με τον Ρώσο δικτάτορα Βλάντιμιρ Πούτιν. Για τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ συμπεριφέρεται ωσάν να ήταν διπλός πράκτορας».

Οι αναλυτές συμπληρώνουν ότι ο Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης βρίσκονται αντιμέτωποι με οξυμμένα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα: «Με λιγότερο από έναν χρόνο να απομένει μέχρι τις προεδρικές εκλογές τα ποσοστά δημοφιλίας του Ερντογάν είναι τόσο χαμηλά, όσο ελάχιστες φορές από τότε που ανέλαβε την εξουσία. Εμφανιζόμενος όλο αυτοπεποίθηση στη διεθνή σκηνή μπορεί να εντυπωσιάζει τους εθνικιστές ψηφοφόρους, αλλά οι περισσότεροι Τούρκοι θα προτιμούσαν να δουν την οικονομία να ανακάμπτει».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments