Διεθνή

Guardian: Ο διάσημος «Μικρός Νικόλας» πενθεί

Guardian: Ο διάσημος «Μικρός Νικόλας» πενθεί

Πηγή Φωτογραφίας: Piraeus Press/Le Figaro

«Ο Ζαν Ζακ Σενπέ είχε την κομψότητα να παραμένει πάντα ανάλαφρος και μπορούσε να βλέπει τα πάντα», ανέφερε σε tweet ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο Ζαν – Ζακ Σενπέ, ο διεθνούς φήμης σκιτσογράφος, συνδημιούργησε τα πολύ αγαπημένα γαλλικά παιδικά βιβλία «Ο Μικρός Νικόλας», τα οποία έχουν πουλήσει περισσότερα από 15 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Τα περίφημα καρτούν του Σενπέ συχνά έδειχναν μικρές φιγούρες τοποθετημένες σε απέραντα αστικά τοπία ή ατενίζοντας την τεράστια φύση ανάμεσα σε δέντρα ή κήπους. Σχεδιασμένα σε λεπτές, απαλές γραμμές, μερικές φορές συνοδεύονταν από το φίμωτρο μιας γραμμής – μια σκόπιμα ήπια μορφή κοινωνικού σχολίου από έναν καλλιτέχνη, που είχε δραπετεύσει από μια βίαιη και δύσκολη παιδική ηλικία κοντά στο Μπορντό, αλλά που περιέγραφε τον εαυτό του ως αιώνιο αισιόδοξο.

«Ο Ζαν Ζακ Σενπέ είχε την κομψότητα να παραμένει πάντα ανάλαφρος και μπορούσε να βλέπει τα πάντα», ανέφερε σε tweet ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν.

«Ο Σενπέ είναι η Γαλλία», είπε ο Τούρκος νομπελίστας Ορχάν Παμούκ  στο γαλλικό περιοδικό Paris Match, νωρίτερα φέτος. «Τα πάντα είναι εκεί: ειρωνεία και τρυφερότητα».

Ο Γάλλος σκιτσογράφος Πλαντού είπε ότι ο Σενπέ είχε χρησιμοποιήσει τη σιωπή και τα κενά στη σελίδα για να μεταφέρει την έννοια της μοναξιάς μέσα στην απεραντοσύνη της πόλης.

Δημιούργησε τον χαρακτήρα του «Μικρού Νικόλα» το 1959 με τον θρύλο του κινουμένων σχεδίων Ρενέ Γκοσινύ της εταιρείας Asterix, τον οποίο είχε συναντήσει, ενώ εργαζόταν σε ένα πρακτορείο Τύπου. Περισσότερα από 15 εκατομμύρια αντίτυπα του βιβλίου έχουν πουληθεί σε 45 χώρες και έχουν προσαρμοστεί σε μια δημοφιλή σειρά ταινιών και κινουμένων σχεδίων.

Ο Σενπέ είχε τιμηθεί επίσης για τα έργα τέχνης που παρήγαγε για περιοδικά. Εικονογράφησε περισσότερα από 110 εξώφυλλα του New Yorker, συνέχισε να εργάζεται για το Paris Match και είχε πραγματοποιήσει πολυάριθμες εκθέσεις στο Παρίσι.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments