Nέα της αγοράς

Εξαφανίστηκε μυστηριωδώς η μουστάρδα ντιζόν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ στη Γαλλία

Εξαφανίστηκε μυστηριωδώς η μουστάρδα ντιζόν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ στη Γαλλία

Πηγή Φωτογραφίας: Vegiac- The Telegraph

Οι Γάλλοι καταναλώνουν ένα κιλό μουστάρδας ανά άτομο κάθε χρόνο.

Ένα πέπλο μυστηρίου με την ξαφνική εξαφάνιση της φημισμένης μουστάρδας ντιζόν από τα ράφια των καταστημάτων, έχει «απλωθεί» στη Γαλλία.

Τους τελευταίους μήνες, η μουστάρδα Ντιζόν, η οποία αποτελεί βασικό προϊόν για το γαλλικό νοικοκυριό, έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τα σούπερ μάρκετ της Γαλλίας. Μάλιστα, όταν γίνονται παραδόσεις, οι καταστηματάρχες καταφεύγουν σε αγορές με δελτίο, δίνοντας ένα μόνο δοχείο ανά άτομο.

Οι Γάλλοι καταναλώνουν ένα κιλό μουστάρδας ανά άτομο κάθε χρόνο. Μεγάλο μέρος της είναι η ποικιλία Ντιζόν, ένα καρύκευμα που συνοδεύεται από ένα …τσούξιμο στη μύτη.

Τι έχει γίνει όμως;

Σύμφωνα με τους γαλλικούς κανόνες παρασκευής, η μουστάρδα Ντιζόν πρέπει να παρασκευάζεται από καφέ σπόρους (brassica juncea) ή μαύρους (brassica nigra). Συνήθως οι Γάλλοι παραγωγοί εισάγουν από τον Καναδά περίπου το 80%, 35.000 τόνους σπόρων που χρειάζονται. Πέρυσι, ωστόσο, μια ξηρασία έπληξε τις επαρχίες της Αλμπέρτα και του Σασκάτσουαν, όπου καλλιεργείται το μεγαλύτερο μέρος της καλλιέργειας. Η καναδική συγκομιδή ήταν περίπου η μισή απ’ ότι σε μια κανονική καλλιεργητική σεζόν.

Την ίδια στιγμή, ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ήρθε να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, μιας και οι Γάλλοι εισαγωγείς θα μπορούσαν να παραγγείλουν τους σπόρους που χρειάζονται από προμηθευτές αυτών των δύο χωρών.

Όμως ο πόλεμος έχει διαταράξει τις εξαγωγές, έχει ασκήσει πίεση στις προμήθειες παγκοσμίως και έχει αυξήσει τις τιμές.

Αυτή την στιγμή, σύμφωνα με to economist, οι εκπρόσωποι της Ένωσης Μουστάρδας της Βουργουνδίας, κάνουν λόγο για μια αγορά «εντελώς στεγνή. Υπάρχουν μηδενικά αποθέματα».

Μετά την καλοκαιρινή περίοδο αναμένεται να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Οι αγρότες της Βουργουνδίας έχουν ήδη μαζέψει τη φετινή σοδειά σπόρων καφέ μουστάρδας, οι οποίοι αυτή τη στιγμή καθαρίζονται.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται ότι θα φτάσουν στα εργοστάσια, εγκαίρως για να ξεκινήσει ξανά η παραγωγή μουστάρδας Ντιζόν στη Γαλλία. Η φετινή καναδική σοδειά αναμένεται το φθινόπωρο, με τις αποδόσεις της καλλιέργειας να είναι άγνωστες.

Πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι Γάλλοι θα ξαναδούν την μουστάρδα Ντιζόν στα ράφια των καταστημάτων, όχι νωρίτερα από το 2023.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments