Πολιτική

38 μετανάστες στον Έβρο: Αυξάνεται η αντιπαράθεση – Στη Βουλή η συζήτηση για τη νησίδα

38 μετανάστες στον Έβρο: Αυξάνεται η αντιπαράθεση – Στη Βουλή η συζήτηση για τη νησίδα

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)/ Pixabay

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει και για το ζήτημα που αφορά τους 38 μετανάστες στον Έβρο

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει και για το ζήτημα που αφορά τους 38 μετανάστες στον Έβρο οι οποίοι φιλοξενούνται προσωρινά στο ΚΥΤ Φυλακίου. Η συζήτηση πλέον επικεντρώνεται στην κυριαρχία της νησίδας όπου είχαν εγκλωβιστεί τις προηγούμενες ημέρες οι πρόσφυγες και όπου έχασε τη ζωή του σύμφωνα με πληροφορίες από τσίμπημα σκορπιού ένα πεντάχρονο κορίτσι.

Αφού έλαβαν τις πρώτες βοήθειες κρίθηκαν καλά στην υγεία τους, μεταφέρθηκαν την επομένη στο ΚΥΤ Φυλακίου, για τις διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησής τους, όπου παραμένουν, ενώ μια ετοιμόγεννη γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Στη Βουλή η συζήτηση για τη νησίδα

Στη Βουλή θα μεταφερθεί σε λίγες ημέρες η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει σχετικά με το ακριβές μέρος που εντοπίστηκαν οι μετανάστες στον Έβρο.

Σε αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά διευκρινίσεις για το καθεστώς κυριαρχίας της νησίδας όπου είχαν εντοπιστεί αρχικά από τις οργανώσεις και από τις οποίες διεθνή δημοσιογραφικά δίκτυα μετέδιδαν ρεπορτάζ, προκαλώντας την παρέμβαση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που εξέφραζε την ανησυχία της για την κατάσταση των εν λόγω προσφύγων.

Στην ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης και Ασύλου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «δεδομένου ότι η νησίδα αυτή φέρεται εγγεγραμμένη στο Εθνικό Κτηματολόγιο, ως ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου», οι τομεάρχες Εξωτερικών, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γ. Κατρούγκαλος, Θ. Δρίτσας, Χ. Σπίρτζης και Γ. Ψυχογιός, οι πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσας και Γ. Μουζάλας και η βουλευτής Έβρου Ν. Γκαρά ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν στις παρακάτω κρίσιμες ερωτήσεις:

  • Η εγγραφή της νησίδας στο Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι σε αντίθεση με τα στοιχεία της Γεωγραφικής Υπηρεσίας του Στρατού; Εφόσον υπάρχει έγγραφο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας, στο οποίο βεβαιώνεται ότι οι σχετικές συντεταγμένες ανήκουν σε τουρκικό έδαφος, βάσει του Πρωτοκόλλου του 1926, να προσκομισθεί στη Βουλή.
  • Εν τέλει, θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι ελληνικό έδαφος, η εν λόγω νησίδα, στην έκταση που καταγράφεται στο Κτηματολόγιο και σκοπεύει να εξασφαλίσει την κυριαρχία μας σε αυτή, ή θα ζητήσει τροποποίηση του Κτηματολογίου;
  • Στην πρώτη περίπτωση, ποιες είναι οι συνέπειες από τα αιτήματα που υπέβαλε προς τις τουρκικές αρχές, να επιχειρήσουν επί της νησίδας Τουρκικές υπηρεσίες, ως προς την κυριαρχία επ’ αυτής;

 Τι δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης

Για την υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο αναφέρθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης. «Πήγα στις ελληνικές όχθες, 10 μέτρα από τη νησίδα. Στο πιο κοντινό σημείο η απόσταση είναι 10 μέτρα, εκ των όποιων τα μισά φαίνεται να έχουν βάθος 10 εκατοστά. Πώς κάποιος μπορεί να έχει εγκλωβιστεί σε αυτή τη νησίδα;» διερωτήθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Υπάρχει μεγάλη αύξηση της πίεσης από την Τουρκία και στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορα» τόνισε ο υπουργός, διευκρίνισε πάντως ότι «πέρυσι είχαμε τις χαμηλότερες ροές της δεκαετίας σε όλη την Ελλάδα, φέτος τις δεύτερες χαμηλότερες ροές». «Η χώρα μας εξακολουθεί να εφαρμόζει μια αυστηρή, άλλα δίκαιη μεταναστευτική πολιτική στηριγμένη απόλυτη στο διεθνές δίκαιο» διαβεβαίωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments