Πολιτική

Τι σημαίνει για την Αθήνα η ανταλλαγή πρεσβευτών Τουρκίας και Ισραήλ

Τι σημαίνει για την Αθήνα η ανταλλαγή πρεσβευτών Τουρκίας και Ισραήλ

Πηγή Φωτογραφίας: The Times of Israel/eurokinissi

Προς αποκατάσταση των σχέσεων προχωρούν Τουρκία και Ισραήλ

Προς αποκατάσταση των σχέσεων προχωρούν Τουρκία και Ισραήλ καθώς αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν ανταλλαγή πρεσβευτών. Η απόφαση μπορεί να χαρακτηριστεί ειλημμένη ήδη από την επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ στην Τουρκία, τον Ιούνιο, ως ΥΠΕΞ, οπότε και είχε συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην οποία είχαν ανακοινώσει τις «καλές προθέσεις» των δύο πλευρών.

«Η αναβάθμιση των σχέσεων θα συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο λαών, την επέκταση των οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων και την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Ισραήλ.

Στην Άγκυρα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε μετά την ισραηλινή ανακοίνωση ότι, παρά την πλήρη αποκατάσταση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων, η Τουρκία «δεν θα εγκαταλείψει την παλαιστινιακή υπόθεση».

«Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, της Ιερουσαλήμ και της Γάζας», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αγκυρα. «Είναι σημαντικό τα μηνύματά μας (για την παλαιστινιακή υπόθεση) να διαβιβάζονται απευθείας μέσω του πρεσβευτή», πρόσθεσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιβεβαιώνοντας εμμέσως τον επικείμενο διορισμό τούρκου πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ.

Πόσο επηρεάζει η εξέλιξη αυτή την Αθήνα

Όλα αυτά έκαναν το Ισραήλ ένα μεγάλο στοίχημα για τον Tούρκο πρόεδρο και λόγω των σχέσεων στρατηγικής σημασίας που διατηρεί τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Κυπριακή Δημοκρατία. Και όπως είναι φυσικό οι εξελίξεις τραβούν και το βλέμμα της Αθήνας. Έστω και αν επισήμως  και ανεπισήμως το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι οι σχέσεις του με την Ελλάδα δεν μπαίνουν σε ζυγαριά με τις σχέσεις που διατηρεί με άλλες χώρες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments