Διεθνή

Κουνούπια: Με ποιο τρόπο οσμίζονται τους ανθρώπους και τους “επιτίθονται”

Κουνούπια: Με ποιο τρόπο οσμίζονται τους ανθρώπους και τους “επιτίθονται”

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Κουνούπια: Είτε επιλέγετε απωθητικό σπρέι ή ταμπλέτα, φοράτε μακρύ μανίκι ή χρησιμοποιήσαν αυτοκόλλητα  σιτρονέλλας, το επίφοβο πέταγμα ενός κουνουπιού φαίνεται να βρίσκει πάντα τον δρόμο του πίσω σε εσάς

Είτε επιλέγετε απωθητικό σπρέι ή ταμπλέτα, φοράτε μακρύ μανίκι ή χρησιμοποιήσαν αυτοκόλλητα  σιτρονέλλας, το επίφοβο πέταγμα ενός κουνουπιού φαίνεται να βρίσκει πάντα τον δρόμο του πίσω σε εσάς, μιας και έχει “στοχεύσει” το… θύμα του για να του επιτεθεί. Τώρα οι ερευνητές λένε ότι έχουν βρει τον μηχανισμό πίσω από την ικανότητα του εντόμου να εντοπίζει τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει μια νέα μελέτη, οι άνθρωποι εκπέμπουν ένα αρωματικό κοκτέιλ σωματικής μυρωδιάς, θερμότητας και διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο διαφέρει από άτομο σε άτομο και τα κουνούπια χρησιμοποιούν για να εντοπίσουν το επόμενο γεύμα τους. Ενώ τα περισσότερα ζώα έχουν ένα συγκεκριμένο σύνολο νευρώνων που ανιχνεύουν κάθε τύπο οσμής, τα κουνούπια μπορούν να πάρουν μυρωδιές μέσω πολλών διαφορετικών οδών, προτείνει η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Cell.

«Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πραγματική διαφορά στον τρόπο με τον οποίο τα κουνούπια κωδικοποιούν τις οσμές που συναντούν σε σύγκριση με όσα μάθαμε από άλλα ζώα», δήλωσε η Meg Younger, επίκουρη καθηγήτρια βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και ένας από τους κύριους συγγραφείς του μελέτη στο Guardian.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ, στη Νέα Υόρκη, έμειναν μπερδεμένοι όταν τα κουνούπια κατά κάποιο τρόπο ήταν ακόμη σε θέση να βρουν ανθρώπους να τσιμπήσουν αφού αφαιρέθηκαν από το γονιδίωμά τους μια ολόκληρη οικογένεια ανθρώπινων πρωτεϊνών που ανιχνεύουν τις οσμές.

Στη συνέχεια, η ομάδα εξέτασε τους υποδοχείς οσμής στις κεραίες των κουνουπιών, οι οποίοι συνδέονται με χημικές ουσίες που επιπλέουν στο περιβάλλον και στέλνουν σήμα στον εγκέφαλο μέσω νευρώνων.

«Υποθέσαμε ότι τα κουνούπια θα ακολουθούσαν το κεντρικό δόγμα της όσφρησης, που είναι ότι μόνο ένας τύπος υποδοχέα εκφράζεται σε κάθε νευρώνα», είπε ο Younger. «Αντίθετα, αυτό που έχουμε δει είναι ότι διαφορετικοί υποδοχείς μπορούν να ανταποκριθούν σε διαφορετικές οσμές στον ίδιο νευρώνα».

Αυτό σημαίνει ότι η απώλεια ενός ή περισσότερων υποδοχέων δεν επηρεάζει την ικανότητα των κουνουπιών να αντιλαμβάνονται τις ανθρώπινες μυρωδιές. Αυτό το εφεδρικό σύστημα θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί ως μηχανισμός επιβίωσης, λένε οι ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments