Διεθνή

Φυσικό αέριο: Δεν υπάρχουν εγγυημένες ποσότητες για τον Οκτώβριο

Φυσικό αέριο: Δεν υπάρχουν εγγυημένες ποσότητες για τον Οκτώβριο

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Φυσικό αέριο: "Όποιες προμήθειες θέλουμε να παράσχουμε, πρέπει να πληρωθούν, εκ των προτέρων. Πρέπει να παρέχουμε τις απαραίτητες ποσότητες φυσικού αερίου για τον πληθυσμό και τις επιχειρήσεις σε καλές, προσιτές τιμές"

“Όποιες προμήθειες θέλουμε να παράσχουμε, πρέπει να πληρωθούν, εκ των προτέρων. Πρέπει να παρέχουμε τις απαραίτητες ποσότητες φυσικού αερίου για τον πληθυσμό και τις επιχειρήσεις σε καλές, προσιτές τιμές. Για τον Σεπτέμβριο, υπάρχουν εξασφαλισμένες ποσότητες φυσικού αερίου, από τον Οκτώβριο και μετά δεν υπάρχουν”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Χρίστο Αλεξίεβ, αναπληρωτής αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για την οικονομική πολιτική και υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, πρόεδρος του επιτελείου κρίσης.

Εξήγησε ότι οι αποφάσεις σχετικά με την τιμή θα πρέπει να ληφθούν μέχρι το τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου. Επιπλέον όπως πρόσθεσε, “τα πράγματα με τη διασύνδεση με την Ελλάδα είναι υπό έλεγχο, όλη η χώρα έχει κινητοποιηθεί. Έχει χαθεί πολύς χρόνος, κατά τον οποίο δεν έχει γίνει πραγματικά τίποτα”. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σταθεροποίηση της Bulgargaz είναι σημαντική.

“Προφανώς, θα πρέπει να διαπραγματευτούμε με την Gazprom, αλλά αυτές θα είναι πολύ δύσκολες συνομιλίες. Το υπουργείο έχει προετοιμάσει διάφορες επιλογές για συνομιλίες, αλλά περιμένουν απάντηση από την Gazprom. Ο διασυνδετήριος αγωγός έμεινε αφύλακτος από την προηγούμενη διοίκηση, εκεί συσσωρεύτηκαν πολλά προβλήματα που αφορούσαν την κατασκευή και την τεκμηρίωση, διαπιστώσαμε πλήρες χάος και διαχείριση που δεν βοήθησε στην επίλυση του προβλήματος. Η ‘Toplofikatsia Sofia’ (Συστήματα Θέρμανσης Σόφιας) οφείλει εκατοντάδες εκατομμύρια στην ‘Bulgargaz’ και δεν υπάρχει περίπτωση να τελειώσει αυτό υπό την τρέχουσα διοίκηση, αντίθετα, τα οφειλόμενα χρήματα αναμένεται να αυξάνονται κατά 300 εκατομμύρια το μήνα”, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Rosen Hristov.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η έμφαση θα δοθεί στη βελτιστοποίηση των προμηθειών του συστήματος.

“Το φυσικό αέριο σε οποιαδήποτε τιμή υπάρχει σε αφθονία, αναζητούμε τη βέλτιστη τιμή. Έχουμε λάβει ένα γραμμικό χρονοδιάγραμμα για τη διασύνδεση για την παροχή εγγράφων και την ολοκλήρωση των υπόλοιπων κατασκευαστικών δραστηριοτήτων. Έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις, μεταξύ άλλων προς τον Πρόεδρο, ότι η διασύνδεση θα ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου”, πρόσθεσε ο υπουργός Ενέργειας.

Ο Hristov δήλωσε επιπλέον ότι η κυβέρνηση ξεκινά διαπραγματεύσεις με το Αζερμπαϊτζάν για τη διαπραγμάτευση πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Hristo Alexiev δήλωσε ότι συζητήθηκαν επιλογές για τη μετάβαση σε εναλλακτικά καύσιμα.

“Για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, πρέπει να παρασχεθούν οι απαραίτητες υποδομές, καθώς και η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, έρχεται συνάντηση, σύμφωνα με τον κανονισμό πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15%, καθώς η στιγμή για την παρέκκλιση χάθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση”, πρόσθεσε ο Alexiev.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments