Nέα της αγοράς

Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την τακτοποίηση για 30 χρόνια των δασικών αυθαιρέτων

Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την τακτοποίηση για 30 χρόνια των δασικών αυθαιρέτων

Πηγή Φωτογραφίας: Spitogatos- Neolaia.

Mέσα στις επόμενες μέρες, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα στο Κτηματολόγιο για την υπαγωγή των δασικών αυθαιρέτων σε διαδικασία τακτοποίησης

Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την τακτοποίηση για 30 χρόνια των δασικών αυθαιρέτων. Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο εκτιμάται πως αφορά ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες.

Όπως επισημαίνουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσα στις επόμενες μέρες, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα στο Κτηματολόγιο για την υπαγωγή των δασικών αυθαιρέτων σε διαδικασία τακτοποίησης.

Τίθεται έτσι το ερώτημα: τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Σημαίνει, όπως εξηγούν από το ΥΠΕΝ, πως οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων με την πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου ύψους 250 ευρώ, πετυχαίνουν: 1ον) προσωρινή εξαίρεση από την κατεδάφιση, 2ον) άμεση καταστολή καταλογισμένων προστίμων, 3ον) «πάγωμα» νέων προστίμων και 4ον) συμψηφισμό αυτών, σε περιπτώσεις τακτοποιημένων αυθαιρέτων.

Σημειώνεται πως στην περίπτωση όπου κατά την τελική κύρωση του δασικού χάρτη, το ακίνητό τους εξαιρεθεί της δασικής νομοθεσίας και βεβαιωθεί πως δεν είναι δασικό, τότε και μόνο τότε, προβλέπεται για τους ιδιοκτήτες η επιστροφή τελών και προστίμων που έχουν καταβληθεί.

Τι προβλέπεται

Μετά την υπαγωγή στην πλατφόρμα, θα γίνει έλεγχος των δικαιωμάτων από τα τμήματα προστασίας δασών των δασαρχείων με τη χωρική αρμοδιότητα για την τήρηση των προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος.

«Στόχος μας είναι έως τον ερχόμενο Οκτώβριο να έχει κυρωθεί το 90% των δασικών χαρτών», τονίζει μιλώντας στον «ΟΤ» ο Γενικός Γραμματέας Δασών Κωνσταντίνος Αραβώσης. « Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα της πλατφόρμας του Κτηματολογίου, από το ΥΠΕΝ προσπαθούμε να διευθετηθούν όλες οι εκκρεμότητες που αφορούν στους δασικούς χάρτες στα πλαίσια των επιταγών του Συντάγματος με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος».

Οι προϋποθέσεις για να τακτοποιηθεί ένα κτίσμα εντός δασικής έκτασης

‘Όπως εξηγούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, η νέα ρύθμιση πρακτικά δεν αφορά τα μεμονωμένα αυθαίρετα , αλλά συγκεντρώσεις αυθαιρέτων κτισμάτων που παρουσιάζουν «εν τοις πράγμασι» λειτουργική ενότητα σε δάση και δασικές εκτάσεις ( εξ ου και ο όρος «οικιστικές πυκνώσεις»).

Οι προϋποθέσεις για να τακτοποιηθεί ένα κτίσμα εντός δασικής έκτασης καθορίζονται από τις διατάξεις του νόμου 4685/2020 (που έχει κριθεί και από το ΣτΕ) και είναι: η χρήση του κτιρίου να είναι κατοικία, μόνιμης ή εποχιακής διαμονής. Η κατοικία να έχει ανεγερθεί μέχρι τις 27 Ιουλίου 2011. Να μην βρίσκεται σε περιοχές που ισχύουν προστατευτικές διατάξεις της φύσης ή του τοπίου, όπως του δικτύου natura 2000, υγροτόπους της συνθήκης Ramsar κ.α, εκτός κι αν κατασκευάστηκε πριν τον χαρακτηρισμό των περιοχών αυτών.

Επιπλέον, να μην βρίσκεται σε αρχαιολογικό χώρο ζώνης Α, σε ιστορικό τόπο, ιστορικό διατηρητέο οικισμό και περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους εκτός κι αν κατασκευάστηκε πριν την κήρυξη της αρχαιολογικής ζώνης εφόσον δεν απαγορευόταν η δόμηση.

Ακόμη να μην βρίσκεται σε δημόσιο κτήμα. Να μην βρίσκεται σε ζώνη αιγιαλού (και παλιού αιγιαλού). Να μην βρίσκεται εντός ζώνης παραλίας, να μην κτίστηκε σε ρέμα, κρίσιμη παράκτια ζώνη ή προστατευόμενη περιοχή (εάν απαγορευόταν η εκτέλεση κάθε οικοδομικής εργασίας κατά το χρόνο κατασκευής ) και να μην βρίσκεται σε κηρυγμένες αναδασωτέες περιοχές λόγω πυρκαγιάς ..

Ποιοι έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα

Δικαίωμα για να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα θα έχουν και όσοι ενδιαφερόμενοι έχουν υποβάλλει αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος του δασικού χάρτη, αντιρρήσεις, αίτηση ακυρώσεως ή οποιοδήποτε άλλο διοικητικό ή ένδικο βοήθημα, με την οποία αμφισβητούν ότι η ιδιοκτησία τους έχει δασικό χαρακτήρα.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν πως στην αίτηση που θα υποβληθεί ( μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Κτηματολογίου) περιλαμβάνονται ( σε μορφή pdf) τα εξής δικαιολογητικά: υπεύθυνη δήλωση (υπογεγραμμένη) με την οποία ο ενδιαφερόμενος να δηλώνει πως τα υποβαλλόμενα στοιχεία είναι αληθή. Δήλωση μηχανικού (υπογεγραμμένη) με την οποία βεβαιώνεται η περιγραφή της κατοικίας και των συνοδευουσών κατασκευών.

Κατά περίπτωση, την αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος ή της αντίρρησης κατά του δασικού χάρτη. Το αποδεικτικό έκδοσης πληρωμής του ηλεκτρονικού παραβόλου και φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας /διαβατηρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments