Πολιτισμός

Frida Kahlo: Το πορτρέτο αφιέρωσης στον άνδρα της “Diego y yo” επιστρέφει μετά από 25 χρόνια

Frida Kahlo: Το πορτρέτο αφιέρωσης στον άνδρα της “Diego y yo” επιστρέφει μετά από 25 χρόνια

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Μετά την περσινή πώλησή του σε τιμή - ρεκόρ, θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Λατινοαμερικανικής Τέχνης στο Buenos Aires

Τρυφερή, τολμηρή και αρκετά βασανισμένη αποτέλεσαν τα στοιχεία που διέκριναν τον ιδιαίτερο ψυχισμό και την καλλιτεχνική της προσωπικότητα. Η Frida Kahlo ήταν μια γυναίκα που ήξερε να ζει με πάθος και έρωτα, να ονειρεύεται και να ξεχνάει με τον πιο δημιουργικό τρόπο τις αντίξοες συνθήκες που βίωνε, εξαιτίας της ταλαιπωρημένης υγείας της. Η ίδια αγάπησε με πολύ δυνατό τρόπο τον σύζυγό της, Diego Rivera, στον οποίο αφιέρωσε με τον πιο συμβολικό και συγκινητικό τρόπο το πορτρέτο που ζωγράφισε, χαρίζοντάς του το όνομα: “Diego y yo”(Diego and I)”.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Holly Gaboriault (@hollygaboriault)

Το εμβληματικό αυτό έργο αποτελεί την τελευταία αυτοπροσωπογραφία που ολοκλήρωσε η Kahlo πριν από το θάνατό της το 1954. Ο πίνακας ολοκληρώθηκε το 1949 και τη δείχνει δακρυσμένη με το πρόσωπο του Diego στο μέτωπό της – σαν τρίτο μάτι. Τα δάκρυα στα μάτια της πιστεύεται ότι αντιπροσωπεύουν τα συναισθήματά της για την σχέση που διατηρούσε ο Rivera με τη Μεξικανή ηθοποιό, María Félix eκείνη την εποχή.

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί το ακριβότερο πορτρέτο Λατινικοαμερικανού καλλιτέχνη όλων των εποχών. Πριν ένα χρόνο, βγήκε σε δημοπρασία του Sotheby’s στη Νέα Υόρκη για την τιμή – ρεκόρ των 30,8 εκατομμύρια ευρώ. Αγοράστηκε από τον Eduardo F. Costantini, έναν διάσημο Αργεντίνο συλλέκτη, αφοσιωμένο στην υποστήριξη της λατινοαμερικανικής τέχνης και ιδρυτή του Μουσείου Λατινικής Αμερικάνικης Τέχνης (MALBA) στο Buenos Aires. Μετά από εικοσιπέντε χρόνια, η αυτοπροσωπογραφία θα παρουσιαστεί στο κοινό στο MALBA. Το προηγούμενο ρεκόρ για έναν καλλιτέχνη από τη Λατινική Αμερική είχε σημειωθεί από τον σύζυγο της Κahlo, Diego Rivera, με τον πίνακα του 1931 με τίτλο “Los Rivales”, ο οποίος πουλήθηκε για 9,76 εκατομμύρια ευρώ σε δημοπρασία το 2018.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη MALBA (@museomalba)

Ο “Diego y yo” θα παρουσιαστεί ως το κύριο αξιοθέατο της έκθεσης “Tercer Ojo”(Τρίτο Μάτι) όπου ο Eduardo Costantini θα παρουσιάσει την ιδιωτική του συλλογή στο MALBA. Ο Αργεντίνος συλλέκτης έχει παραδεχτεί με τα πιο ιδιαίτερα λόγια για το έργο και την προσωπικότητα της Kahlo, λέγοντας τα εξής: “Για μένα, η Frida είναι μια μοναδική καλλιτέχνιδα. Έχει μια δραματική ζωή που αφηγείται χωρίς ντροπή, με τρόπο αυθόρμητο και ανοιχτό. Νομίζω ότι αυτό ακριβώς αρέσει στον κόσμο σε αυτήν”.

H Frida και ο Rivera αποτέλεσαν δύο από τους πιο αξιόλογους καλλιτέχνες του Μεξικού.

Ήταν γνωστοί για τη δύσκολη, γεμάτη με περιπέτειες και πάθος, σχέση τους. Οι δυο τους παντρεύτηκαν το 1929. Χώρισαν το 1940 αλλά συμφιλιώθηκαν και ξαναπαντρεύτηκαν την ίδια χρονιά. Ενώ εκείνος ήταν γνωστός για τις τοιχογραφίες του, το έργο της Kahlo συχνά εστίασε στην ιδιωτική της ζωή. Η αυτοπροσωπογραφία ήταν το πιο επαναλαμβανόμενο είδος στη σύντομη αλλά έντονη εικαστική παραγωγή της Φρίντα Κάλο: ζωγράφισε τον εαυτό της τρεις φορές τη δεκαετία του 1920, είκοσι φορές την επόμενη δεκαετία, άλλες είκοσι φορές τη δεκαετία του 1940 και τέλος πέντε φορές τα χρόνια πριν από το θάνατό της το 1954.

Έργα άλλων καλλιτεχνών που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι από τον Κουβανό Wifredo Lam, τους Μεξικανούς Miguel Covarrubias και Rosa Rolanda, τον Βραζιλιάνο Vicente do Rego Monteiro. Η έκθεση Malba περιλαμβάνει περισσότερα από 240 έργα, πολλά από τα οποία δεν έχουν εμφανιστεί στο κοινό για σχεδόν 30 χρόνια. Η τελευταία φορά που ο Diego y yo ήταν σε δημόσια έκθεση ήταν το 1998.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments