Διεθνή

Ζαπορίζια: Αρχές της εβδομάδας, η έκθεση του ΔΟΑΕ

Ζαπορίζια: Αρχές της εβδομάδας, η έκθεση του ΔΟΑΕ

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Ζαπορίζια: Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε ότι έξι μέλη της υπηρεσίας του ΟΗΕ παρέμειναν στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε ότι έξι μέλη της υπηρεσίας του ΟΗΕ παρέμειναν στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου κατά την επιστροφή του στη Βιέννη της Αυστρίας, ο Ραφαέλ Γκρόσι είπε ότι η αντιπροσωπεία του ΔΟΑΕ είχε πρόσβαση σε όλα όσα είχε ζητήσει κατά την 24ωρη επιθεώρησή της στο νότιο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στην ανατολική Ουκρανία που κατέχεται από τον ρωσικό στρατό.

Διευκρίνισε ότι δεν είχε καμία επαφή με τον ρωσικό στρατό και ότι δεν μπόρεσε να τους κάνει ερωτήσεις, ενώ η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται εδώ και εβδομάδες για βομβαρδισμό του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκεται κοντά στην πρώτη γραμμή.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι είπε ότι έξι από τα δεκατέσσερα μέλη της αντιπροσωπείας παρέμειναν εκεί και ότι δύο από αυτά θα παραμείνουν εκεί για όλη τη διάρκεια, μετά την αναχώρηση των άλλων τεσσάρων που είχε προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα. Η Μόσχα είχε δώσει τη συμφωνία της σε αυτό το σημείο νωρίτερα την ίδια ημέρα.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ δήλωσε ότι σκοπεύει να υποβάλει την έκθεσή του για την ασφάλεια του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο ΟΗΕ, η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί τους έχουν επανειλημμένα ζητήσει την αποστρατιωτικοποίηση του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια για να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής, ένα μέτρο που απορρίφθηκε από τη Ρωσία, η οποία αρνείται να εγκαταλείψει τον έλεγχό της.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments