Ελλάδα

ΑΠΕ: Ασπίδα σε ασυνεπείς φορείς η εγγυητική για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά

ΑΠΕ: Ασπίδα σε ασυνεπείς φορείς η εγγυητική για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay

ΑΠΕ: "Χωρίς τη δικλείδα της εγγυητικής, υπήρχαν επιτήδειοι που εξασφάλιζαν άδειες και πουλούσαν... αέρα κοπανιστό για να αποκομίσουν υψηλά χρηματικά ποσά"

Παρά τις αντιδράσεις που έχουν υπάρξει από διάφορες πλευρές απέναντι στην πρόβλεψη περί υποχρεωτικής εγγυητικής επιστολής που περιλαμβάνεται στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο του ΥΠΕΝ για την αδειοδότηση των ΑΠΕ, η εκτίμηση που εκφράζεται από φορείς των αγροτικών φωτοβολταϊκών είναι ότι η εφαρμογή της θα συμβάλλει ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο από “αεριτζήδες”.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στην εφημερίδα “Ύπαιθρος Χώρα”, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών κ. Κώστας Σπανούλης ανέφερε σχετικά ότι “χωρίς τη δικλείδα της εγγυητικής, υπήρχαν επιτήδειοι που εξασφάλιζαν άδειες και πουλούσαν… αέρα κοπανιστό για να αποκομίσουν υψηλά χρηματικά ποσά”, σύμφωνα με το energypress.

Αυτό που συνέβαινε είναι ότι μη ενδιαφερόμενοι να επενδύσουν σε αγροτικά φωτοβολταϊκά εξασφάλιζαν άδειες, τις οποίες έβγαζαν στη συνέχεια σε άτυπη “δημοπρασία”, αποκομίζοντας έτσι πολύ μεγάλα ποσά από πραγματικά ενδιαφερόμενους επενδυτές που δεν είχαν στα χέρια τους άδεια για να προχωρήσουν στην ανάπτυξη της φωτοβολταϊκής μονάδας.

Ο κ. Σπανούλης αναφέρει μάλιστα περιπτώσεις τις οποία τυγχάνει να γνωρίζει προσωπικά, στις οποίες “μια άδεια πωλείτο 100.000 ευρώ σε αγρότες που αναζητούσαν εναγωνίως τρόπο να κατασκευάσουν ένα έργο”.

Σε αυτή τη βάση, η εκτίμηση του προέδρου του ΠΣΑΦ είναι ότι “η ρύθμιση είναι λοιπόν σωστή”. Βεβαίως, με δεδομένο το τι έχει προηγηθεί, ο κ. Σπανούλης συμπληρώνει ότι “η εν λόγω πρόβλεψη θα έπρεπε να υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια”.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments