Διεθνή

Ouest France: Ο Πούτιν ενάντιος σε όλη τη Δύση με μόνο όπλο το αέριο

Ouest France: Ο Πούτιν ενάντιος σε όλη τη Δύση με μόνο όπλο το αέριο

Πηγή Φωτογραφίας: bloomberg, Al Jazeera

Επιθετικός προς την Ασία, προσαρτήσεις στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προκάλεσε ξανά χθες τη Δύση

Επιθετικός προς την Ασία, προσαρτήσεις στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προκάλεσε ξανά χθες τη Δύση. «Αδύνατη η απομόνωση της Ρωσίας», λέει, έτοιμος να διακόψει το φυσικό αέριο σε περίπτωση περιορισμού της τιμής.

Την κατάσταση πολέμου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην πραγματικότητα δεν την εγκατέλειψε ποτέ, σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Έχει προσαρμόσει μόνο την πανοπλία του, ανάλογα με τις περιστάσεις. Και με την εισβολή στην Ουκρανία, είναι όλη η πανοπλία που κινητοποιείται από τον επικεφαλής του Κρεμλίνου.

Από τη μια, οι υδρογονάνθρακες και το φυσικό αέριο. Αυτό είναι το κύριο περιουσιακό στοιχείο της Μόσχας, η περιουσία του καθεστώτος. Καθώς η G7 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιλούν για περιορισμό της τιμής πώλησης του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο Πούτιν εξέδωσε προειδοποίηση. «Εάν ληφθεί ένα τέτοιο μέτρο, δεν θα παραδώσουμε απολύτως τίποτα εάν είναι ενάντια στα συμφέροντά μας, στην προκειμένη περίπτωση οικονομικά. Ούτε αέριο, ούτε πετρέλαιο, ούτε κάρβουνο […] Τίποτα!.

Αντιδυτική προπαγάνδα

Οι δυτικοί ηγέτες προετοιμάζονταν για αυτό εδώ και μήνες. Όμως η ένταση στην αγορά ενέργειας και ο αντίκτυπός της στην κοινή γνώμη είναι ανησυχητικά. Σε έξι μήνες, οι Ευρωπαίοι μειώθηκαν από το 40% της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο σε λιγότερο από 20%. Και η διαδικασία είναι μη αναστρέψιμη. Το ερώτημα είναι ποιος θα κλείσει πρώτος τη βρύση, καθώς οι επιπτώσεις θα είναι βαριές.

Εξ ου και η σχολαστική προσοχή του Πούτιν στη χρήση της υπόλοιπης πανοπλίας του. Ασιατικός τροπισμός, προπαγάνδα, προσαρτήσεις, παρεμβάσεις σε δημοκρατικές εκλογικές εκστρατείες. Πίεση στην Τουρκία για περιορισμό της ροής σιταριού προς την Ευρώπη. Ανεξάρτητα από το πόσο θα ήθελαν κάποιοι να απομονώσουν τη Ρωσία, είναι αδύνατον να το κάνουν, ξεκίνησε χθες στο Βλαδιβοστόκ, κατά τη διάρκεια Οικονομικού Φόρουμ ενώπιον ανώτερων ασιατών αξιωματούχων. Ο Πούτιν θα συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο την επόμενη εβδομάδα.

Οι αγωγοί φυσικού αερίου, που βλέπουν προς τα δυτικά, χρειάζονται τουλάχιστον έξι ή επτά χρόνια για να λειτουργήσουν προς την Κίνα, μέσω Μογγολίας; Δεν πειράζει η μπλόφα. Η Ασία είναι το κλειδί για τη Μόσχα. Ο Πούτιν ανέδειξε, αυτήν την εβδομάδα, την έννοια του ρωσικού κόσμου και χθες το έργο της προσάρτησης (μέσω δημοψηφίσματος φάρσας) των κατακτημένων εδαφών στην Ουκρανία. Η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments