Nέα της αγοράς

Ναι, το Zoom έχει γραφείο -Δεν είναι μέρος για εργασία

Ναι, το Zoom έχει γραφείο -Δεν είναι μέρος για εργασία

Πηγή Φωτογραφίας: Zoom Blog- The Business Journals

Σε ένα μέλλον «γεμάτο» υβριδική εργασία, o κολοσσός βιντεοδιασκέψεων αντιμετωπίζει το γραφείο ως μία έννοια που δεν έχει χώρο

Όλοι όσοι εργάζονται σε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας έχουν αποκτήσει πλέον μεγάλη εμπειρία στο να μιλάνε σε κάποιον μέσω μίας οθόνης. Ωστόσο, ένιωθα ότι κάτι περίεργο συνέβαινε κατά τη διάρκεια ενός meeting που είχα πρόσφατα με στέλεχος της Zoom.

Εκείνη είχε συνδεθεί στο Zoom από το σπίτι της, στο Τέξας. Εγώ βρισκόμουν στα κεντρικά γραφεία της Zoom, στη Silicon Valley.

Είχα έρθει στα γραφεία αυτής της εταιρείας που συνέβαλε «στην εξαφάνιση» των γραφείων, ώστε να μπορέσω να καταλάβω πώς αντιμετώπιζε τα προβλήματα που προκαλεί η υβριδική εργασία και ταλαιπωρούν τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Ποτέ άλλοτε δεν είχε παρατηρηθεί τόση αβεβαιότητα σχετικά με το ποιος πρέπει να εργάζεται, πού και πότε πρέπει να εργάζεται. Ακόμα και η «απότομη μετάβαση» στην τηλεργασία ήταν, τελικά, πιο ομαλή από την προσαρμογή στη σημερινή πραγματικότητα, κατά την οποία άλλοι εργάζονται από το σπίτι και άλλοι επιστρέφουν στο γραφείο.

«Αυτό είναι και το μεγάλο ερώτημα που όλοι προσπαθούν να απαντήσουν», μου είπε η Κέλι Στέκελμπεργκ, οικονομική διευθύντρια της Zoom, στο πιο περίεργο Zoom της ζωής μου. «Δεν ξέρω αν έχουμε καταφέρει ακόμη να βρούμε τη σωστή ισορροπία.»+-

Για τη Zoom, όμως, είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό ερώτημα. Το μέχρι πρότινος εξειδικευμένο προϊόν της Zoom έγινε γνωστό στις αρχές της πανδημίας, όταν η τεχνολογία τηλεδιάσκεψης έδινε στους συμμετέχοντες την αίσθηση ότι συναντιούνταν από κοντά με όσους συνομιλούσαν – και δεν ήταν πολλές οι εταιρείες που είχαν την οικονομική δυνατότητα να πετύχουν αυτό που θα αποτελούσε το «μέλλον της εργασίας».

Οι βιντεοσυνομιλίες «αποκάλυψαν», ωστόσο, ότι θέλουν μερικοί εργαζόμενοι όντως επιθυμούν να εργάζονται από τα γραφεία – ακόμα και οι εργαζόμενοι της Zoom. Απλώς δεν επιθυμούν να εργάζονται σε καθημερινή βάση από το γραφείο τους, όπως συνέβαινε συνήθως.

«Ποιος είναι ο σκοπός ενός γραφείου;» δήλωσε ο Μάθιου Σάξον, επικεφαλής του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού της Zoom. «Διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία, αλλά σίγουρα δεν είναι μόνο για να εργαζόμαστε».

Το γραφείο δεν υπάρχει για να εργαζόμαστε.

Κάτι τέτοιο θα έμοιαζε παράλογο πριν λίγο καιρό, ενώ πολλοί είναι αυτοί που συνεχίζουν να το θεωρούν παράλογο.

Ωστόσο, αυτό που υποστηρίζει η Zoom είναι ότι τα γραφεία αποτελούν έναν χώρο για να κοινωνικοποιούμαστε. Δεν χρησιμεύουν πλέον τόσο για να εργαζόμαστε, όσο για να μας δίνουν τη δυνατότητα να εργαζόμαστε, ενώ οι κύριες λειτουργίες τους είναι η διευκόλυνση της συνεργασίας και η προώθηση της συναδελφικότητας.

Το γραφείο αποτελεί, πλέον, μία έννοια που δεν έχει χώρο.

«Οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν πλέον το γραφείο για να συναντιούνται», δήλωσε η Αλάνα Κόλινς, επικεφαλής του τμήματος ακινήτων και χώρων εργασίας της Zoom.

Οφείλω να παραδεχτώ ότι η επίσκεψή μου στα γραφεία της Zoom, για να συναντήσω τους εργαζομένους από κοντά, έμοιαζε λίγο σαν να τρώω στην καφετέρια της Pepsi και να παραγγέλνω Coca-Cola. Τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας βρίσκονται σε λεωφόρο στο κέντρο της πόλης, κατά μήκος της οποίας έχουν φυτευτεί φοίνικες, σε περιοχή όπου επικρατεί το χαμηλότερο ποσοστό πληρότητας γραφείων στις ΗΠΑ. Ήταν, θεωρητικά, μία πολυάσχολη μέρα στη Zoom, αλλά η καφετέρια απέναντι από την εταιρεία είχε περισσότερο κόσμο.

Φαίνεται ότι και η Zoom με τους 8.000 υπαλλήλους της αντιμετωπίζουν, επίσης, το βασικό αυτό πρόβλημα της υβριδικής εργασίας, που η ίδια η Zoοm, μέσω της τεχνολογίας της, προσπαθεί να λύσει: πώς θα μπορέσουμε να είμαστε παραγωγικοί και δημιουργικοί χωρίς να βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο.

Θα μας φανεί περίεργο αν κάτσουμε να σκεφτούμε το πόσες τεχνολογικές εταιρείες εργάζονταν αποκλειστικά από τα γραφεία τους, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, ιδιαίτερα αν συνειδητοποιήσουμε το πόσο εύκολα έχουν αφήσει πίσω τους αυτή την «κανονικότητα». Η Zoom, στις αρχές της φετινής χρονιάς, έδωσε στους υπαλλήλους της την άδεια να εργάζονται αποκλειστικά από το σπίτι τους, με μόνο το 1% εξ αυτών να πρέπει να δηλώνει το «παρών» τακτικά στο γραφείο, το 75% να εργάζεται εξ αποστάσεως και τους υπόλοιπους να αυτοπροσδιορίζονται ως εργαζόμενοι σε υβριδικό καθεστώς.

«Ήταν αποτελεσματικό πριν την πανδημία, επειδή είχαμε συνηθίσει να εργαζόμαστε από το γραφείο, και είναι αποτελεσματικό τώρα, επειδή εργαζόμαστε όλοι από το σπίτι», δήλωσε η Στέκελμπεργκ. «Και τώρα είμαστε μεταξύ και των δύο.»

Αυτή είναι μια μεταβατική φάση που αντιμετωπίζουμε οι περισσότεροι αυτή την περίοδο.

Πολλά γραφεία λειτουργούν λίγο-πολύ κανονικά τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν έχουν την πολυτέλεια να συνδέονται μέσω Zoom από τα υπνοδωμάτιά τους.

Για όσους έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται από το σπίτι, το πιο συνηθισμένο είναι κάποιου είδους υβριδική εργασία, σύμφωνα με την Έρευνα σχετικά με τον τρόπο εργασίας και τις συμπεριφορές σε εργασιακά περιβάλλοντα, η οποία διεξάγεται από οικονομολόγους που έχουν εξετάσει τον τρόπο εργασίας χιλιάδων εργαζομένων από την αρχή της πανδημίας. Τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας δείχνουν ότι όσοι δεν εργάζονται σε θέσεις χειρωνακτικής εργασίας προτιμούν το γραφείο μερικές ημέρες την εβδομάδα -όχι κάθε μέρα, αλλά ούτε και ποτέ.

Δεν θέλουν να εργάζονται είτε από το σπίτι ή από το γραφείο. Θέλουν να εργάζονται και από το σπίτι και από το γραφείο.

Όταν ξέσπασε ο κορωνοϊός, οι νέες συνθήκες για τους πολίτες ήταν φρικτές και πρωτοφανείς για τη Zoom, η οποία, σε κάποια στιγμή, πέρσι, έφτασε στην κορύφωση της κεφαλαιοποίησής της στα 159 δισεκατομμύρια δολάρια, φτάνοντας σε σημείο να αξίζει περισσότερο από την Exxon Mobil. Ωστόσο, όπως και άλλοι «νικητές της πανδημίας», έτσι και η Zoom είναι ένας από τους μεγαλύτερους χαμένους στο Χρηματιστήριο, κατά το προηγούμενο έτος. Η χρηματιστηριακή της αξία έπεσε στα 24 δισεκατομμύρια δολάρια – κάτω από το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν ,όταν έκλεισε το γραφείο της Zoom, στις αρχές του 2020.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments