Διεθνή

ΗΠΑ: Κυρώσεις στην Τουρκία αν αγοράσει ρωσικά όπλα

ΗΠΑ: Κυρώσεις στην Τουρκία αν αγοράσει ρωσικά όπλα

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)/Bloomberg

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλησαν να αφήσουν αναπάντητη την αναφορά αυτή του Τούρκου Προέδρου.

Άμεση και σαφής ήταν η απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών στη χθεσινή τοποθέτηση του Τούρκου Προέδρου, Ερντογάν, σχετικά με τα νέα όπλα και οπλικά συστήματα που σχεδιάζει να αγοράσει στο εγγύς μέλλον η γειτονική Χώρα.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ ήταν και παραμένουν σημαντικός προμηθευτής όπλων για την Άγκυρα, αλλά υπάρχουν και άλλες λύσεις, σε περίπτωση ασυμφωνίας με την Ουάσιγκτον.

Μάλιστα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε συγκεκριμένα λόγο για την Ρωσία ως μία από τις εναλλακτικές πηγές προμήθειας όπλων και οπλικών συστημάτων για την Τουρκία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλησαν να αφήσουν αναπάντητη την αναφορά αυτή του Τούρκου Προέδρου.

Πιο αναλυτικά, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «σήκωσε το γάντι» αυτής της έμμεσης απειλής εκ μέρους του Τούρκου Προέδρου και απάντησε στον Ερντογάν ότι υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος κυρώσεων, σε περίπτωση που ο εξ Ανατολών γείτονας κινηθεί προς τη ρωσική πλευρά, αναφέροντας ρητά τις κυρώσεις CAATSA, δηλαδή τον ομοσπονδιακό νόμο των Ηνωμένων Πολιτειών Countering America’s Adversaries Through Sanctions, Πράξη Αντιμετώπισης των Εχθρών μέσω Κυρώσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε: «Η απόκτηση των S-400 έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2016 στη Βαρσοβία για τη μείωση των εξαρτήσεων από τον ρωσικό εξοπλισμό. Προτρέπουμε την Τουρκία, και όλους τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ, να αποφύγουν μελλοντικές αγορές ρωσικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων S-400, που προσφέρουν στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή. Οποιεσδήποτε τέτοιες συναλλαγές θα μπορούσαν να υπόκεινται σε κυρώσεις CAATSA, ξεχωριστές και επιπλέον από αυτές που έχουν ήδη επιβληθεί».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments