Διεθνή

Ζελένσκι: “Ανακαταλάβαμε 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τη Ρωσία”

Ζελένσκι: “Ανακαταλάβαμε 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τη Ρωσία”

Πηγή Φωτογραφίας: Polskie Radio

Η Ρωσία παραδέχτηκε ότι έχασε βασικές πόλεις στη βορειοανατολική περιοχή του Χάρκοβο, αν και περιγράφει την απόσυρση των στρατευμάτων της από την περιοχή τις τελευταίες ημέρες ως «ανασυγκρότηση» με στόχο να επικεντρωθεί στα ανατολικά της Ουκρανίας

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει ακόμη περισσότερα εδάφη από τη Ρωσία καθώς συνεχίζουν την αντεπίθεσή τους, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι τα στρατεύματα έχουν πλέον ανακαταλάβει περισσότερα από 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τον ρωσικό έλεγχο τον Σεπτέμβριο, στα ανατολικά και τα νότια.

Η Ρωσία παραδέχτηκε ότι έχασε βασικές πόλεις στη βορειοανατολική περιοχή του Χάρκοβο,αν και περιγράφει την απόσυρση των στρατευμάτων της από την περιοχή τις τελευταίες ημέρες ως «ανασυγκρότηση» με στόχο να επικεντρωθεί στις περιοχές Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Αυτός ο ισχυρισμός έχει γελοιοποιηθεί ακόμη και στη Ρωσία, με πολλούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εκεί να περιγράφουν τη δηλωθείσα απόσυρση ως «επαίσχυντη».

Μιλώντας αργότερα τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν σημειώσει «σημαντική πρόοδο» στην αντεπίθεσή τους, αλλά πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλεφθεί το αποτέλεσμα.

“Οι Ρώσοι διατηρούν πολύ σημαντικές δυνάμεις στην Ουκρανία, καθώς και εξοπλισμό, όπλα και πυρομαχικά. Συνεχίζουν να τα χρησιμοποιούν αδιακρίτως εναντίον όχι μόνο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών, όπως είδαμε”, είπε ο Μπλίνκεν.

Η αντεπίθεση φαίνεται να ήταν ταχεία. Την περασμένη Πέμπτη, ο Πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν ανακαταλάβει 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αλλά μέχρι την Κυριακή ο δηλωμένος αριθμός είχε τριπλασιαστεί σε 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ο  Ζελένσκι ευχαρίστησε αρκετές από τις ταξιαρχίες της Ουκρανίας που συμμετείχαν στην αντεπίθεση, περιγράφοντας τους μαχητές τους ως «αληθινούς ήρωες».

Δεν αποκάλυψε ποιες πόλεις και χωριά της Ουκρανίας είχαν απελευθερωθεί.

Σημαντικές – αν και πιο αργές – προόδους των ουκρανικών στρατευμάτων έχουν επίσης αναφερθεί στη νότια περιοχή Χερσώνα, η οποία συνορεύει με την Κριμαία – μια ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

Οι αξιωματούχοι της βρετανικής άμυνας λένε ότι οι πρόσφατες επιτυχίες του ουκρανικού στρατού θα έχουν «σημαντικές επιπτώσεις» στον συνολικό επιχειρησιακό σχεδιασμό της Ρωσίας.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επέμεινε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία θα συνεχιστούν «μέχρι να εκπληρωθούν όλα τα καθήκοντα που είχαν αρχικά τεθεί».

Η Ρωσία λέει ότι οι δυνάμεις της πραγματοποιούν πλήγματα στις περιοχές που ανακατέλαβε η Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments