Κόσμος

Ισπανία: “Ναι” στη φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών και εταιριών ενέργειας

Ισπανία: “Ναι” στη φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών και εταιριών ενέργειας

Πηγή Φωτογραφίας: elpais

Τους νέους φόρους είχε ανακοινώσει στη Βουλή τον περασμένο Ιούλιο, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, στο πλαίσιο του οικονομικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του κόστους από την ενεργειακή κρίση και την κρίση τιμών, που προέκυψαν από τη ρωσική εισβολή της Ουκρανίας

Πέρασε από την ισπανική Βουλή με πλειοψηφία η απόφαση της κυβέρνησης για φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας καθώς επίσης και των τραπεζών.

«Οι έκτακτοι καιροί απαιτούν και εξαιρετικές προσπάθειες», τόνισε η εκπρόσωπος του κυβερνώντος PSOE, Patricia Blanquer, διαβεβαιώνοντας ότι «ο πληθωρισμός δημιουργεί νικητές και ηττημένους» και ότι «είναι δίκαιο να ζητάμε προσπάθεια τώρα». Για το λόγο αυτό, κάλεσε την αντιπολίτευση «να αποφασίσει σε ποια πλευρά βρίσκεται, αν είναι με αυτούς που υποφέρουν ή με αυτούς που τους εκμεταλλεύονται».

Τους νέους φόρους είχε ανακοινώσει στη Βουλή τον περασμένο Ιούλιο, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, στο πλαίσιο του οικονομικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του κόστους από την ενεργειακή κρίση και την κρίση τιμών, που προέκυψαν από τη ρωσική εισβολή της Ουκρανίας. Απαιτούνταν όμως κοινοβουλευτική ψηφοφορία για την εφαρμογή τους.

Ο νέος φόρος στις ενεργειακές εταιρίες θα τεθεί σε ισχύ το 2023 και το 2024 και επιδιώκει την είσπραξη 2 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως από τα υπερκέρδη των εταιρειών αυτών το 2022 και το 2023.

Σχετικά με τις τράπεζες , ο «έκτακτος και προσωρινός» φόρος που απευθύνεται «στις μεγάλες χρηματοοικονομικές οντότητες που έχουν ήδη αρχίσει να επωφελούνται από την άνοδο των επιτοκίων», όπως υποστήριξε η κυβέρνηση, θα διαρκέσει δύο χρόνια – για τα οικονομικά έτη 2022 και 2023- και θα επιδιώξει να συγκεντρώσει 1,5 δισ. ευρώ ετησίως. Πολλά από τα μικρότερα κόμματα που υπερψήφισαν το μέτρο ζήτησαν ο χαρακτήρας αυτής της έκτακτης φορολόγησης να είναι μόνιμος και όχι προσωρινός.

Αρνητικά ψήφισαν το Λαϊκό Κόμμα-κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – το κόμμα της ακροδεξιάς Βοξ και οι φιλελεύθεροι Θιουδαδάνος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments