Διεθνή

Πάπας: Έμμεσες αιχμές προς τον Ρώσο Πατριάρχη – “Ο Θεός δεν καθοδηγεί τον πόλεμο”

Πάπας: Έμμεσες αιχμές προς τον Ρώσο Πατριάρχη – “Ο Θεός δεν καθοδηγεί τον πόλεμο”

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS

Ο Πατριάρχης Κύριλλος έχει υποστηρίξει με ενθουσιασμό την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία θεωρεί ως προπύργιο ενάντια σε μια Δύση που αποκαλεί παρακμιακή

Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Θεός δεν καθοδηγεί τις θρησκείες προς τον πόλεμο,μια σιωπηρή κριτική στον Ρώσο Ορθόδοξο Πατριάρχη Κύριλλο, ο οποίος υποστηρίζει την εισβολή στην Ουκρανία και έχει μποϊκοτάρει τη διάσκεψη θρησκευτικών ηγετών.Ο Πατριάρχης Κύριλλος επρόκειτο να συμμετάσχει, αλλά αποχώρησε. 

Τη δεύτερη μέρα του στο Καζακστάν, ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε στο Έβδομο Συνέδριο Ηγετών Παγκοσμίων και Παραδοσιακών Θρησκειών, μια συνάντηση που συγκεντρώνει Χριστιανούς, Εβραίους, Μουσουλμάνους, Βουδιστές, Ινδουιστές και άλλες θρησκείες.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία  έστειλε αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον δεύτερο τη τάξει, τον Μητροπολίτη Αντώνιο, ο οποίος αργότερα συνάντησε για λίγο τον πάπα.

“Ο Θεός είναι ειρήνη. Μας οδηγεί πάντα στον δρόμο της ειρήνης, ποτέ στον πόλεμο”, είπε ο Φραγκίσκος, μιλώντας σε μια τεράστια στρογγυλή τράπεζα στο Παλάτι της Ανεξαρτησίας.

«Ας δεσμευτούμε, λοιπόν, ακόμη περισσότερο να επιμείνουμε στην ανάγκη επίλυσης των συγκρούσεων όχι με τα ασαφή μέσα της εξουσίας, με όπλα και απειλές, αλλά με το μόνο μέσο ευλογημένο από τον ουρανό και άξιο ανθρώπου: συνάντηση, διάλογο και υπομονετικές διαπραγματεύσεις ,” αυτός είπε.

Ο Πάπας, ο οποίος νωρίτερα φέτος είπε ότι ο Κύριλλος δεν θα μπορούσε να είναι το «αγόρι του βωμού» του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε στη διάσκεψη: «Το ιερό δεν πρέπει ποτέ να είναι στήριγμα για την εξουσία, ούτε η δύναμη στήριγμα για το ιερό!».

Ο Πατριάρχης Κύριλλος έχει υποστηρίξει με ενθουσιασμό την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία θεωρεί ως προπύργιο ενάντια σε μια Δύση που αποκαλεί παρακμιακή.

Ο Φραγκίσκος αργότερα ανέφερε την Ουκρανία στο τέλος μιας Λειτουργίας για περίπου 6.000 μέλη της μικροσκοπικής καθολικής κοινότητας του Καζακστάν, ρωτώντας «πόσοι θάνατοι θα χρειαστούν ακόμα» προτού η σύγκρουση καταλήξει στον διάλογο.

Περίπου το 70% των Καζάκων είναι Μουσουλμάνοι και περίπου το 26% Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Υπάρχουν μόνο περίπου 125.000 Καθολικοί μεταξύ των 19 εκατομμυρίων πληθυσμού της τεράστιας χώρας της Κεντρικής Ασίας.

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την ένταση στον Νότιο Καύκασο μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. 

Η στάση του Κύριλλου για την Ουκρανία προκάλεσε ρήξη με το Βατικανό και εξαπέλυσε μια εσωτερική εξέγερση που οδήγησε στη διακοπή των δεσμών ορισμένων τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία

Ο Μητροπολίτης Αντώνιος είπε στους δημοσιογράφους ότι η συνάντησή του με τον Πάπα ήταν «πολύ εγκάρδια», αλλά είπε ότι η παρατήρηση «βωμού» του Φραγκίσκου για τον Κύριλλο «δεν ήταν χρήσιμη για την ενότητα των Χριστιανών» και ότι εξέπληξε τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ο Άντονι είπε ότι ο Πάπας του είπε ότι ήθελε να έχει μια δεύτερη συνάντηση με τον Κύριλλο. Η προηγούμενη ήταν στην Κούβα το 2016.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments