Διεθνή

Φον ντερ Λάιεν: Η υποστήριξη της Ουκρανίας είναι ακριβή, αλλά η ελευθερία είναι ανεκτίμητη

Φον ντερ Λάιεν: Η υποστήριξη της Ουκρανίας είναι ακριβή, αλλά η ελευθερία είναι ανεκτίμητη

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι άκαμπτη στη στήριξή της προς την Ουκρανία, παρά τις αισθητές διαφωνίες μεταξύ ορισμένων κρατών μελών σχετικά με τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

«Η υποστήριξη για την Ουκρανία είναι ακριβή, αλλά η ελευθερία «είναι ανεκτίμητη», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Κίεβο, εν μέσω της σύγκρουσης που πυροδότησε η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας και ενώ οι δυτικές κυρώσεις εναντίον της τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και τους φόβους για ύφεση στην οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι άκαμπτη στη στήριξή της προς την Ουκρανία, παρά τις αισθητές διαφωνίες μεταξύ ορισμένων κρατών μελών σχετικά με τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Αυτές οι κυρώσεις καταλήγουν να έχουν ένα βαθύ και ορατό αντίκτυπο στη Ρωσία», διαβεβαίωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εκτελεστικής εξουσίας λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη του Ουκρανού προέδρου Β. Ζελένσκι.

«Χρειάστηκε λίγος χρόνος για να φανεί ο αντίκτυπός τους και είναι πλέον ορατός», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ερωτηθείσα για τις πιθανές συνέπειες της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης στη στήριξη προς την Ουκρανία, απάντησε ότι αυτή η υποστήριξη είχε «υψηλό κόστος, αλλά η ελευθερία μας, η διεθνής ειρηνική τάξη και η δημοκρατία είναι ανεκτίμητες».

Για πρώτη φορά φέτος, η ΕΕ χρηματοδότησε εξωτερική στρατιωτική βοήθεια, προς όφελος της Ουκρανίας, μέσω ενός νέου ενιαίου μέσου, της ευρωπαϊκής διευκόλυνσης για την Ειρήνη.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποστήριξε ότι αυτό το πρόγραμμα θα ενεργοποιηθεί, πιθανότατα, στο άμεσο μέλλον και έκρινε ότι η πρόσφατη ουκρανική αντεπίθεση στα βορειοανατολικά και νότια της χώρας «ενισχύει το ηθικό, όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά σε όλη την Ευρώπη».

Ερωτηθείσα για το εάν η ΕΕ επρόκειτο να αυξήσει τη βοήθειά της για να υποστηρίξει αυτήν την αντεπίθεση, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής

Επιτροπής δεν έδωσε καμία ένδειξη για το αντίθετο: «Περισσότερο από ποτέ, είναι απαραίτητο για την Ουκρανία να αποκτήσει όλες τις στρατιωτικές δυνατότητες που χρειάζεται για να αμυνθεί», είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments