Διεθνή

Le Monde: Ο Όρμπαν με την πλάτη στον τοίχο απέναντι στην Ευρώπη

Le Monde: Ο Όρμπαν με την πλάτη στον τοίχο απέναντι στην Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: Bloomberg

Οι Βρυξέλλες αναμένεται, σήμερα, να παγώσουν την εκταμίευση δισεκατομμυρίων ευρώ σε κεφάλαια στην Ουγγαρία, λόγω των αποτυχιών της χώρας στις δημόσιες προμήθειες

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ουγγαρία του υπερσυντηρητικού Βίκτορ Όρμπαν είναι ιδιαίτερα τεταμένες, κυρίως λόγω των εκτεταμένων προβλημάτων διαφθοράς στη διοικητική μηχανή της Χώρας.

Οι Βρυξέλλες αναμένεται, σήμερα, να παγώσουν την εκταμίευση δισεκατομμυρίων ευρώ σε κεφάλαια στην Ουγγαρία, λόγω των αποτυχιών της χώρας στις δημόσιες προμήθειες, με την Βουδαπέστη να καλείται να μεταρρυθμίσει τον τομέα της ανάθεσης και της εκτέλεσης δημοσίων προμηθειών και έργων.

Τον Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε κατά της Ουγγαρίας μια διαδικασία, που δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν και η οποία μπορεί να οδηγήσει στην αναστολή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, η χρήση της οποίας απειλείται από προβλήματα διαφθοράς ή έλλειψης δικαστικού ελέγχου σε μια χώρα.

Μετά από μήνες ανταλλαγών με τη Βουδαπέστη, το κοινοτικά όργανα πρέπει, στο τέλος της συνεδρίασης της Κυριακής, να υποβάλουν τις θέσεις τους στο Συμβούλιο, ένα όργανο που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη και το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την τελική απόφαση.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν είχε προτείνει τον Ιούλιο σε εσωτερικό έγγραφο να παγώσει το 70% των κονδυλίων από διάφορα προγράμματα πολιτικής συνοχής, τα οποία θα διατεθούν στην Ουγγαρία για την περίοδο 2021-2027.

Όμως, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, αυτή η αναλογία θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα κάτω λόγω των «προσπαθειών» που κατέβαλε η ουγγρική κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των Βρυξελλών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει, επίσης, να προτείνει στα κράτη μέλη να προσφέρουν μια διέξοδο στην Ουγγαρία, επιτρέποντάς της να ξεφύγει από την αναστολή των κεφαλαίων εάν εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους ένα μήνα για να αποφασίσουν – με ειδική πλειοψηφία – σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, αλλά η προθεσμία μπορεί να παραταθεί κατά δύο επιπλέον μήνες.

Η Κομισιόν έχει επισημάνει τις παρατυπίες και τις ελλείψεις στις διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων, το υψηλό ποσοστό μοναδικών αιτήσεων για τις εν λόγω συμβάσεις, την έλλειψη ελέγχου των συγκρούσεων συμφερόντων και τις νομικές διαδικασίες σε περίπτωση υποψίας απάτης.

Προκειμένου να μπορέσει να ξεμπλοκάρει τις πολύτιμες για την οικονομία της χώρας το μεταρρυθμίσεις, ο Βίκτορ Όρμπαν καλείται να λάβει αυστηρά μέτρα καταπολέμησης της διαφθοράς στην Ουγγαρία. Αυτή η μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα του κοστίσει, ωστόσο, σημαντικά λόγω των ευρωσκεπτικιστικών απόψεών του και εξαιτίας του πολιτικού κόστους που καλείται να καταβάλει για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαφθοράς στον ευαίσθητο τομέα των δημοσίων προμηθειών. Ο υπερσυντηρητικός ηγέτης βρίσκεται, από την άποψη αυτή, «με την πλάτη στον τοίχο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments