Κόσμος

Ενεργειακή κρίση: Στο μισό τρισ. μέχρι τώρα το κόστος στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

Ενεργειακή κρίση: Στο μισό τρισ. μέχρι τώρα το κόστος στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

Πηγή Φωτογραφίας: turkey.postsen

Η Κροατία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Λετονία έχουν αφιερώσει πάνω από το 3% του ΑΕΠ τους για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση

Με την ενεργειακή κρίση να εμφανίζεται απειλητική ενόψει χειμώνα, πάνω από την Ευρώπη, τόσο η ηγεσία της, όσο και οι επιμέρους ηγεσίες αναζητούν τρόπους στήριξης των πολιτών, μέσω επιδοματικών πολιτικών και έκτακτων μέτρων.

Σύμφωνα με το think-tank Bruegel, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν δαπανήσει μόλις περιπου 500 δισεκατομμύρια ευρώ , προκειμένου να μειώσουν τις τιμές σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

Οι 27 χώρες της ΕΕ έχουν διαθέσει αθροιστικά 314 δισεκατομμύρια ευρώ για μέτρα ανακούφισης από την εκτίναξη των τιμών ενέργειας, ενώ η Βρετανία έχει διαθέσει 178 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εάν συνυπολογιστούν και τα ποσά που έχουν δαπανήσει οι κυβερνήσεις για την εθνικοποίηση, τη διάσωση ή την παροχή δανείων σε προβληματικές επιχειρήσεις ενέργειας, τότε οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν ξοδέψει σχεδόν 450 δισεκατομμύρια ευρώ,.

Η Γερμανία εθνικοποίησε τον εισαγωγέα φυσικού αερίου Uniper την Τετάρτη και η Βρετανία περιόρισε το χονδρικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για τις επιχειρήσεις.

Πολλά από τα μέτρα σχεδιάστηκαν να είναι προσωρινά, αλλά όπως προβλέπει το  think-tank Bruegel, η κρατική παρέμβαση έχει γίνει «δομική», κάτι που εκτιμάται ως μη βιώσιμο από τη σκοπιά των δημόσιων οικονομικών. Με λίγα λόγια όσοι έχουν δημοσιονομικό χώρο θα διαχειριστούν καλύτερα την ενεργειακή κρίση τους χειμερινούς μήνες.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, είναι μακράν η χώρα που έχει διαθέσει τα περισσότερα χρήματα στο μπλοκ – περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ- έναντι 59 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ιταλία ή 200 εκατομμύρια ευρώ στην Εσθονία, για παράδειγμα.

Η Κροατία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Λετονία έχουν αφιερώσει πάνω από το 3% του ΑΕΠ τους για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments