Διεθνή

Αναστασιάδης: Αποκαθήλωσε τους ισχυρισμούς Ερντογάν για την Κύπρο

Αναστασιάδης: Αποκαθήλωσε τους ισχυρισμούς Ερντογάν για την Κύπρο

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Μία τεκμηριωμένη και ψύχραιμη απάντηση έδωσε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης

Μία τεκμηριωμένη και ψύχραιμη απάντηση έδωσε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Παρά τους ιστορικούς συμβιβασμούς από μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς, όλες οι προσπάθειες για την επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα απέτυχαν, ως αποτέλεσμα της αδιάλλακτης στάσης και των παράλογων απαιτήσεων της Τουρκίας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προσφωνώντας την 77η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έφερε ως παράδειγμα το Κραν Μοντανά, λέγοντας πως ο λόγος της ανεπιτυχούς έκβασης της διάσκεψης ήταν η άκαμπτη στάση της Τουρκίας και η επιμονή της στη διατήρηση της αναχρονιστικής Συνθήκης Εγγυήσεων, του δικαιώματος επέμβασης και της μόνιμης παρουσίας στρατευμάτων.

Στη συνέχεια, ο Κύπριος Πρόεδρος αναρωτήθηκε: «Για ποιες αλήθειες μιλάει ο κ. Ερντογάν; Για την αλήθεια ότι το ένα τρίτο των Κυπρίων αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να ζουν αλλού; Για την αλήθεια ότι ο κ. Ερντογάν δεν δέχεται καμία από τις λύσεις που του προτείνει ο ΟΗΕ για ένα κράτος;».

Ακόμη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «απορρίπτει και θα συνεχίσει να απορρίπτει οποιαδήποτε λύση δύο κρατών, την οποία θέλει να περάσει η Τουρκία. Θα ήθελα να δω την πατρίδα μου ενωμένη, τις δύο πλευρές να ζουν και να εξελίσσονται μαζί. Για ένα καλύτερο και πιο σταθερό μέλλον για την ανθρωπότητα».

Επιπλέον, υπογράμμισε την επιμονή της ελληνοκυπριακής πλευράς στο διεθνές δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα, λέγοντας: «Η ελληνοκυπριακή κοινότητα έχει καταβάλει και θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο την επίτευξη λύσης βασισμένης στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Και όπως έχω τονίσει, ο μόνος τρόπος για να υπάρξει επίλυση διενέξεων και για επικράτηση της ειρήνης δεν είναι άλλος από την αταλάντευτη προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όχι όμως αυθαίρετα ερμηνευμένα από αυτούς που επιδιώκουν να συγκαλύψουν τις βλέψεις τους για αναθεωρητισμό».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε: «Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς θητείας μου, μπορεί να μην ευτύχησα να δω την πατρίδα μου επανενωμένη, με τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μου να ζουν σε συνθήκες ειρήνης, ευημερίας και σταθερότητας, ελπίζω όμως ειλικρινά πως στη διάρκεια της ζωής μου θα μπορέσω να δω ένα καλύτερο και πιο σταθερό μέλλον για την ανθρωπότητα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments