Διεθνή

ΝΑΤΟ: Ράσμουσεν κατά Μακρόν για «καταστροφική» διπλωματία στην Ουκρανία

ΝΑΤΟ: Ράσμουσεν κατά Μακρόν για «καταστροφική» διπλωματία στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: timesofisrael

Ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και πρωθυπουργός της Δανίας επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Γάλλο πρόεδρο για τις διπλωματικές προσπάθειες του στον πόλεμο της Ουκρανίας

Οι διπλωματικές προσπάθειες του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν αποτυχημένες και «βαθιά επιβλαβείς» για το Κίεβο, δήλωσε ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στις Παρασκευή.

«Δεν ήταν επιτυχία», δήλωσε στο γαλλικό περιοδικό Le Point ο Ράσμουσεν, πρώην πρωθυπουργός της Δανίας, ο οποίος ήταν ένας από τους υψηλότερους διπλωμάτες στον κόσμο έως ότου αποχώρησε από τη διατλαντική αμυντική συμμαχία το 2014 .

Τα σχόλιά του έρχονται μετά από κριτική, ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη, για το πώς ο Μακρόν κράτησε ανοιχτή γραμμή με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με απευθείας τηλεφωνικές κλήσεις ακόμη και μετά την εισβολή στην Ουκρανία και έχει προειδοποιήσει να μην «ταπεινωθεί» η Ρωσία.

“Ο Μακρόν μας εξέπληξε στην αρχή της κρίσης με την, τουλάχιστον, μοναδική και επικριτική δήλωσή του ότι ο Πούτιν δεν πρέπει να ταπεινωθεί και να προσφέρει έξοδο διαφυγής. Τέτοιες δηλώσεις ήταν καταστροφικές και βαθιά επιβλαβείς”, πρόσθεσε.

Το γαλλικό προεδρικό γραφείο δεν απάντησε στο αίτημα για σχολιασμό.

Ωστόσο, η οπτική του Ράσμουσεν έρχεται τη στιγμή που ο Μακρόν ανασυντάσσει το μήνυμά του και δίνει πιο σταθερό τόνο κατά της Μόσχας.

Σε ομιλία που εκφώνησε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε την πεποίθησή του ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να συνεχίσουν τον διάλογο με τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι θα συνομιλήσει ξανά με τον Πούτιν τις επόμενες ημέρες για να αντιμετωπίσει την κατάσταση ασφάλειας που συνδέεται με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες  που βρίσκονται στις εμπόλεμες ζώνες της Ουκρανίας.

Όμως, σύμφωνα με παρατηρητές, η ομιλία του Μακρόν στον ΟΗΕ , στην οποία κατηγόρησε τη Ρωσία για έναν σύγχρονο ιμπεριαλισμό και προέτρεψε τα αναπτυσσόμενα έθνη να συνταχθούν εναντίον της Μόσχας, σηματοδότησε μια αλλαγή στον τόνο.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μπορούν να λειτουργήσουν μόνο εάν «η κυριαρχία της Ουκρανίας γίνεται σεβαστή, το έδαφός της απελευθερωθεί και προστατεύεται η ασφάλειά της».

«Η Ρωσία πρέπει τώρα να καταλάβει ότι δεν μπορεί να επιβάλει τη βούλησή της με στρατιωτικά μέσα», είπε ο Μακρόν.

Ο Ράσμουσεν ωστόσο δεν πείστηκε.

«Έχει αποδυναμώσει τη διεθνή συνοχή και νομίζω ότι μετανιώνει τώρα για αυτό και προσπαθεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία», είπε στη συνέντευξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments