Διεθνή

ΗΠΑ: Ζητούν από την Κίνα την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ταιβάν

ΗΠΑ: Ζητούν από την Κίνα την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ταιβάν

Πηγή Φωτογραφίας: izquierdaweb/reuters/abortion

Η κίνηση αυτή εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών ξενίζει αρκετούς αναλυτές και δημοσιογράφους

Με μια φαινομενικά απροσδόκητη κίνηση, οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν από την Κίνα τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ταϊβάν και στα στενά γύρω από αυτήν.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, τόνισε στον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι, την ανάγκη διατήρησης της «ειρήνης και της σταθερότητας» στα στενά της Ταϊβάν, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Ο Άντονι Μπλίνκεν τόνισε ότι η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας και ευημερίας εκεί, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος Νεντ Πράις.

Η κίνηση αυτή εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών ξενίζει αρκετούς αναλυτές και δημοσιογράφους.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή των ΗΠΑ πρέπει να συνδεθεί με την πρόσφατη διάσχιση των στενών της Ταϊβάν από αμερικανικά και καναδικά πλοία, πριν από τρεις μόλις ημέρες, κίνηση που είχε προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της Κίνας, η οποία επιμένει να θεωρεί ότι το νησί είναι μέρος της εθνικής εδαφικής επικράτειάς της.

Πιο αναλυτικά, ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό και μια καναδική φρεγάτα είχαν διασχίσει τα στενά της Ταϊβάν την Τρίτη, στο πλαίσιο μιας νέας κοινής επιχείρησης, με στόχο την ενίσχυση της θέσης της διαδρομής ως διεθνούς πλωτής οδού.

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό καθώς και η καναδική φρεγάτα είχε ανακοινωθεί ότι «πραγματοποίησαν μια συνηθισμένη διέλευση μέσω του στενού της Ταϊβάν στις 20 Σεπτεμβρίου (…) σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», είχε δηλώσει ο Έβδομος Στόλος του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά από τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό, ο εκπρόσωπος της Ανατολικής Διοίκησης του κινεζικού στρατού χαρακτήρισε τη διέλευση «κίνηση εντυπωσιασμού» και ανέφερε, ακόμη, ότι τα κινεζικά στρατεύματα είναι «ακόμα σε αυξημένη επιφυλακή» για να «υπερασπίσουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα» της Χώρας

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments