Διεθνή

Ιράν: Τουλάχιστον 35 νεκροί και 739 συλλήψεις

Ιράν: Τουλάχιστον 35 νεκροί και 739 συλλήψεις

Πηγή Φωτογραφίας: reuters

Την Πέμπτη, το ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο είχε αναφέρει τον θάνατο 17 ατόμων κατά τη διάρκεια αυτών των διαδηλώσεων, αν και οι αρχές αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη σε αυτή την έξαρση βίας

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαιες διαδηλώσεις στο Ιράν, που διαρκούν για περισσότερο από μια εβδομάδα μετά τον θάνατο μιας νεαρής 22χρονης γυναίκας που συνελήφθη από την αστυνομία ηθών, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης. Επιπλέον, οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν 739 άτομα, μεταξύ των οποίων 60 γυναίκες, στο βόρειο τμήμα της χώρας, κατηγορούμενα για συμμετοχή σε διαδηλώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν 739 άτομα, μεταξύ των οποίων 60 γυναίκες, στο βόρειο τμήμα της χώρας, κατηγορούμενα ότι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις.

Στην βόρεια επαρχία της Γκουιλάν, «739 ταραξίες, μεταξύ των οποίων 60 γυναίκες, συνελήφθησαν», ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της επαρχίας, στρατηγός Αζιζολάχ Μαλέκι.

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχουν, επίσης, σκοτωθεί στο Ιράν μετά από οκτώ συνεχόμενες νύχτες. «Η κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε πρόσφατες ταραχές στη χώρα αυξήθηκε σε 35», μετέδωσε το Σάββατο το «Borna News», το πρακτορείο ειδήσεων που συνδέεται με το υπουργείο Αθλητισμού του Ιράν.

Την Πέμπτη, το ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο είχε αναφέρει τον θάνατο 17 ατόμων κατά τη διάρκεια αυτών των διαδηλώσεων, αν και οι αρχές αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη σε αυτή την έξαρση βίας.

Ωστόσο, ο απολογισμός είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος, σύμφωνα με την αντιπολιτευόμενη ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR), που εδρεύει στο Όσλο και η οποία ανέφερε τουλάχιστον 50 νεκρούς από την κρατική καταστολή των διαδηλώσεων.

Πέθανε μετά από τρεις ημέρες στο νοσοκομείο

Η 22χρονη Μάχσα Αμίνι συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη επειδή φορούσε απρεπή ρούχα σύμφωνα με τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η νεαρή πέθανε τρεις ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο και ο θάνατός της πυροδότησε νυχτερινές διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις σε όλο το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Τεχεράνης.

Στο Ιράν, οι γυναίκες πρέπει να καλύπτουν τα μαλλιά τους και δεν επιτρέπεται να φορούν κοντά ή στενά παλτό ή τζιν με τρύπες.

Το βράδυ της Παρασκευής, ο Υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε εκ νέου ότι η Μαχσά Αμινί δεν είχε ξυλοκοπηθεί από τις αρχές που είναι αρμόδιες για την επιβολή του νόμου.

“Λήφθηκαν αναφορές από τις υπηρεσίες παρακολούθησης, έγιναν συνεντεύξεις με μάρτυρες, εξετάστηκαν βίντεο, λήφθηκαν ιατροδικαστικές γνωματεύσεις και διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξαν ξυλοδαρμοί” που παραδόθηκαν στη νεαρή γυναίκα, δήλωσε ο Ahmad Vahidi στην τηλεόραση, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ιρανική κυβέρνηση ερευνά «την αιτία του θανάτου του Mahsa Amini [αλλά] πρέπει να περιμένουμε την τελική γνώμη του ιατροδικαστή, η οποία απαιτεί χρόνο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments