Διεθνή

Λε Πεν: Ύποπτη για νέα ρωσική χρηματοδότηση

Λε Πεν: Ύποπτη για νέα ρωσική χρηματοδότηση

Πηγή Φωτογραφίας: AP/Αρχείου

Ως ύποπτη για χρηματοδότηση από τα ταμεία του Κρεμλίνου χαρακτηρίζεται και η «Εθνική Συσπείρωση» της Λε Πεν

Ως ύποπτη για χρηματοδότηση από τα ταμεία του Κρεμλίνου χαρακτηρίζεται και η «Εθνική Συσπείρωση» της Λε Πεν από Γάλλους βουλευτές, οι οποίοι ζητούν κοινοβουλευτική έρευνα για ενδεχόμενη ρωσική χρηματοδότηση προς τα πολιτικά κόμματα της χώρας συνολικά.

Υπενθυμίζεται ότι το Εθνικό Μέτωπο, προάγγελος της «Εθνικής Συσπείρωσης», κατηγορήθηκε ότι έλαβε δάνειο ύψους 9,5 εκατομμυρίων δολαρίων και ότι ο ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου και πατέρας της Λε Πεν, Ζαν Μαρί Λε Πεν, κατηγορήθηκε ότι συνήψε δάνειο ύψους 2 εκατ. δολαρίων από εταιρεία επενδύσεων, η οποία ανήκει σε πρώην πράκτορα της Κα Γκε Μπε, σύμφωνα τουλάχιστον με κάποιες πληροφορίες.

Πλέον, βουλευτές της φιλελεύθερης προεδρικής πλειοψηφίας ανακοίνωσαν ότι έστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, ζητώντας τη δημιουργία κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής για φερόμενη ρωσική χρηματοδότηση γαλλικών πολιτικών κομμάτων.

Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των ομάδων της «Αναγέννησης», του κόμματος του Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και των «Οριζόντων», του κινήματος του πρώην Πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, αναφέρουν πρόσφατα αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία έχει πληρώσει από το 2014 εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε ξένα πολιτικά κόμματα «προκειμένου να αυξήσει την επιρροή της και να επηρεάσει τις δημοσκοπήσεις».

Βασίζονται επίσης αναφορές πρώην Γάλλου πρεσβευτή στη Μόσχα, Ζαν – Μορίς Ριπέρτ, ο οποίος δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό πως «κανείς δεν αγνοούσε ότι ορισμένος αριθμός Γάλλων πολιτικών από μια συγκεκριμένη πλευρά ήρθε στη Μόσχα και δεν έφυγε με άδεια χέρια».

Οι βουλευτές εκτιμούν ότι οι έρευνες πρέπει να κινηθούν κυρίως προς την κατεύθυνση της Μαρίν Λε Πεν και της «Εθνικής Συσπείρωσης», της οποίας ηγείται, λόγω και των πρόσφατων τοποθετήσεών της αναφορικά με το καθεστώς του Πούτιν στη Ρωσία, με την οποία η έμπειρη πολιτικός είχε δηλώσει ότι επιθυμεί να συνεργαστεί για να αποφευχθεί η συμμαχία της Μόσχας με την Κίνα.

Οι βουλευτές υπενθυμίζουν επίσης τα δάνεια που έλαβε με ρωσικές τράπεζες το «Εθνικό Μέτωπο» σχετικά με τη «χρηματοδότηση προεκλογικών εκστρατειών και τα ποσά των οποίων οφείλονται ακόμη», ή ακόμη και τον διορισμό στα διοικητικά συμβούλια ρωσικών εταιρειών του πρώην Γάλλοι ηγετών, όπως ο πρώην Πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, υποψήφιος των γκωλικών Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Όλα τα στοιχεία δικαιολογούν τη δημιουργία εξεταστικής επιτροπής «για να διαπιστωθεί εάν τα γαλλικά πολιτικά κόμματα – και ποια – έχουν επωφεληθεί από τη ρωσική χρηματοδότηση», γράφουν οι βουλευτές στο κείμενο που συνυπέγραψαν και απέστειλαν στον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments