Διεθνή

Μακρόν: Καλεί 17 τρίτες χώρες στη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας

Μακρόν: Καλεί 17 τρίτες χώρες στη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας

Πηγή Φωτογραφίας: politico

Η πρώτη συνάντηση αυτής της νέας κοινότητας αναμένεται να γίνει στην Πράγα της Τσεχίας, η οποία ασκεί την Προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο

Η πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας αρχίζει να αποκρυσταλλώνεται.

Η πρώτη συνάντηση αυτής της νέας κοινότητας αναμένεται να γίνει στην Πράγα της Τσεχίας, η οποία ασκεί την Προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο. Σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες, η τσεχική Προεδρία, εκτός από τα 27 μέλη της ΕΕ, έχει προσκαλέσει και άλλες 17 χώρες εκτός ΕΕ στην άτυπη σύνοδο κορυφής. Οι προσκλήσεις στάλθηκαν την Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου.

Στην άτυπη συνάντηση θα συζητηθούν η ειρήνη και η ασφάλεια, η ενέργεια και το κλίμα, η οικονομική κατάσταση και η μετανάστευση. Δεν προβλέπεται να βγει κάποια τελική δήλωση, αναφέρουν από τις Βρυξέλλες. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα, στις 6 Οκτωβρίου, μία ημέρα πριν από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Στόχος της νέας αυτής Κοινότητας είναι να διοργανώνει μία ή δύο τέτοιες συναντήσεις ετησίως. Σκοπός αυτών των συναντήσεων είναι ο καλύτερος συντονισμός με όλες τις χώρες της ηπείρου. Στη σύνοδο κορυφής θα υπάρξουν επίσης διμερείς συναντήσεις μεταξύ των χωρών.

Επισημαίνουμε πως η ιδέα της δημιουργίας μιας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας αναπτύχθηκε τον Μάιο του τρέχοντος έτους από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, όταν η Γαλλία είχε την προεδρία των ευρωπαϊκών χωρών. Πίσω από αυτή την πρωτοβουλία κρύβεται η επιθυμία βελτίωσης της συνεργασίας με εκείνες τις χώρες εταίρους της ΕΕ που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να ενταχθούν άμεσα στην ΕΕ, όπως οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η Ουκρανία, αλλά και χώρες όπως η Νορβηγία ή η Ελβετία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments