Διεθνή

Ρωσία κυρώσεις: Η πρόταση της Κομισιόν για το όγδοο πακέτο

Ρωσία κυρώσεις: Η πρόταση της Κομισιόν για το όγδοο πακέτο

Πηγή Φωτογραφίας: twitter Ursula von der Leyen

Την πρόταση για το όγδοο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Την πρόταση για το όγδοο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με αφορμή τα «δημοψηφίσματα» τα οποία ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη δεν αναγνωρίζει και θεωρεί περαιτέρω «κλιμάκωση» από την πλευρά της Μόσχας.

Το πακέτο δεσμευτικών κυρώσεων που εισηγείται περιλαμβάνει:

  • Νέες απαγορεύσεις σε εισαγωγές ρωσικών προϊόντων που θα στερήσουν 7 δισ. ευρώ από τη ρωσική οικονομία.
  • Περαιτέρω απαγορεύσεις για προϊόντα που μπορούν να εξαχθούν τη Ρωσία (τεχνολογία και συγκεκριμένα χημικά)
  • Επιπλέον ααπαγορεύσεις στην παροχή υπηρεσιών από την ΕΕ στη Ρωσία και απαγόρευση σε ευρωπαίους πολίτες να κατέχουν θέσεις εξουσίας σε κρατικές ρωσικές εταιρείες.
  • Σε ότι αφορά το ρωσικό πετρέλαιο (για το οποίο υπάρχει ήδη συμφωνία για απαγόρευση εισαγωγής δια θαλάσσης) η επικεφαλής της Κομισιόν δήλωσε ότι δημιουργείται η νομική βάση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή, όπως συμφωνήθηκε στους G7.
  • Δημιουργείται λίστα που θα περιλαμβάνει ιδιώτες οι οποίοι παρακάμπτουν τις κυρώσεις (π.χ. αγοράζουν προϊόντα από την Ευρώπη τα διαθέτουν σε τρίτη χώρα και από εκεί τα εξάγουν στην Ρωσία).

Από την πλευρά του, ο Ζ. Μπορέλ δήλωσε ότι διευρύνεται η λίστα προσώπων και εταιρικών οντοτήτων στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις (στη λίστα περιλαμβάνονται στρατιωτικοί, πολιτικοί, ολιγάρχες). Στη λίστα περιλαμβάνονται άνθρωποι που οργάνωσαν τα δημοψηφίσματα και διοικούν περιοχές που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι. Κυρώσεις θα επιβληθούν και σε κάποιους που διαδίδουν «ψευδείς ειδήσεις» και σε αυτή την ομάδα δεν περιλαμβάνονται μόνο Ρώσοι, αλλά και πολίτες άλλων χωρών.

Βρετανία: Κυρώσεις σε Ρώσους που συνδέονται με τα δημοψηφίσματα

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος Ρώσων που συνδέονται με τα δημοψηφίσματα, τα οποία προκήρυξε η Μόσχα σε τέσσερις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Όπως ανακοινώθηκε, κυρώσεις επιβλήθηκαν μεταξύ άλλων σε κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους που συμμετείχαν στην προκήρυξη των δημοψηφισμάτων, καθώς και σε ολιγάρχες και σε στελέχη διοικητικών συμβουλίων μεγάλων κρατικών τραπεζών.

Η ομιλία του Ρώσου προέδρου περί επιστράτευσης συνιστά ανησυχητική κλιμάκωση, και οι απειλές που εκτόξευσε πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες η υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζίλιαν Κίγκαν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments