Διεθνή

Ύποπτες διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream

Ύποπτες διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream

Πηγή Φωτογραφίας: energyconnects

Το Nord Stream είναι ένα σύστημα αγωγών φυσικού αερίου μήκους 1.222 χλμ που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας

Οι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία επλήγησαν ξαφνικά από ανεξήγητες διαρροές στη Βαλτική Θάλασσα, τις δύο τελευταίες ημέρες.

Δανοί, Σουηδοί αλλά και Ρώσοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο δολιοφθοράς.

Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα, ύποπτες διαρροές διαδέχονται η μία την άλλη στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream. Πρώτα στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία αλλά δεν έχει τεθεί σε λειτουργία. Στη συνέχεια, την Τρίτη, ήταν η σειρά του Nord Stream 1 να επηρεαστεί από δύο διαρροές. Κάνουμε έναν απολογισμό αυτών των δύο περιστατικών.

Το Nord Stream είναι ένα σύστημα αγωγών φυσικού αερίου μήκους 1.222 χλμ που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1 τέθηκε σε λειτουργία το 2012. Οι εργασίες για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2018. Στη συνέχεια, σταμάτησαν τον Δεκέμβριο του 2019 λόγω αντίθεσης και κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και, τελικά, θα ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο του 2021.

Ο αγωγός Nord Stream 2 είχε σκοπό να διπλασιάσει την ικανότητα εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία. Όμως, η επικείμενη θέση σε λειτουργία έχει ανασταλεί, ως αντίποινα για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, οι δύο αγωγοί που διαχειρίζεται κοινοπραξία που εξαρτάται από τον ρωσικό κολοσσό Gazprom δεν λειτουργούν, αλλά και οι δύο ήταν ακόμα γεμάτοι με φυσικό αέριο.

Τη Δευτέρα, μια απροσδόκητη και ταχεία πτώση της πίεσης παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2. Το περιστατικό έλαβε χώρα στη Δανική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη νοτιοανατολικά του Bornholm, που βρίσκεται μεταξύ της ακτής της νότιας Σουηδίας και της Πολωνίας.

Χθες, εντοπίστηκαν άλλες δύο διαρροές στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1, ο οποίος επίσης δεν είναι σε λειτουργία, αλλά περιέχει αέριο, ανοιχτά του δανικού νησιού Bornholm. Η μία από τις διαρροές του Nord Stream 1 σημειώθηκε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας, η άλλη στη Σουηδία, σύμφωνα με τις δύο χώρες.

Επίσης, το σουηδικό σεισμικό ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι κατέγραψε δύο υποβρύχιες εκρήξεις πριν από τη διαρροή αερίου στο Nord Stream

Προς το παρόν, η Nord Stream αναφέρει ότι δεν μπόρεσε να δει ή να εκτιμήσει τη ζημιά. Εικόνες που μεταδόθηκαν από τον δανικό στρατό δείχνουν έναν απέραντο βρασμό πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Η Nord Stream αναγνώρισε την εξαιρετική φύση της κατάστασης. «Ένα περιστατικό στο οποίο τρεις σωλήνες παρουσιάζουν δυσκολία ταυτόχρονα, την ίδια μέρα, δεν είναι συνηθισμένο», δήλωσε εκπρόσωπος της κοινοπραξίας.

Το Κρεμλίνο δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχο», πιστεύοντας ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί καμία υπόθεση, συμπεριλαμβανομένης της δολιοφθοράς.

Για την Πρωθυπουργό της Δανίας, «είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι είναι τυχαίο» και η δολιοφθορά δεν πρέπει να αποκλεισθεί. «Η ξεκάθαρη άποψη των αρχών είναι ότι πρόκειται για σκόπιμες πράξεις. Δεν μιλάμε για ατύχημα», δήλωσε τελικά η Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την κρίση χθες το βράδυ.

Το Κίεβο, από την πλευρά του, κατήγγειλε «μια σχεδιαζόμενη τρομοκρατική επίθεση» από τη Μόσχα.

Οι γερμανικές αρχές δεν έχουν ακόμη αντιδράσει. Όμως, σύμφωνα με μια πηγή κοντά στη γερμανική κυβέρνηση, που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Taggesspiegel, «όλα μιλούν ενάντια σε μια σύμπτωση» και υπέρ μιας «στοχευμένης επίθεσης».

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου επεσήμανε: «Αυτό δείχνει τη σημασία των κοινών μας προσπαθειών να βρούμε εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου για την Ευρώπη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments