Διεθνή

Γερμανία: Εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός – Ο υψηλότερος από το 1996

Γερμανία: Εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός – Ο υψηλότερος από το 1996

Πηγή Φωτογραφίας: DW

Οι τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες για να γίνουν συγκρίσιμες με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξήθηκαν κατά 10,9% σε ετήσια βάση, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία

Στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας 25ετίας εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία, λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας, σύμφωνα με στοιχεία, καθώς οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι η ενεργειακή κρίση δεν έχει ακόμη γίνει πλήρως αισθητή.

Οι τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες για να γίνουν συγκρίσιμες με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξήθηκαν κατά 10,9% σε ετήσια βάση, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. 

Αυτή ήταν η υψηλότερη ένδειξη από τα συγκρίσιμα δεδομένα από το 1996.

Η αύξηση οφειλόταν στο υψηλότερο κόστος για την ενέργεια – το οποίο ήταν 43,9% υψηλότερο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2021 – μετά από μια δημοφιλή προσφορά φθηνού εισιτηρίου μεταφοράς και μια μείωση του φόρου καυσίμων που έληξε στα τέλη Αυγούστου.

Αυτό το άλμα στο ενεργειακό κόστος ήταν μικρότερο από το αναμενόμενο, δήλωσε η Ουλρίκε Κάστενς της τράπεζας DWS, η οποία δείχνει ότι ένα μεγάλο μέρος της αύξησης των τιμών που ανακοινώθηκε από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας δεν έχει ακόμη εμφανιστεί. «Αλλά αυτό είναι μόνο θέμα χρόνου», πρόσθεσε.

Η μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία έχει ωθήσει τις τιμές της ενέργειας, και αντίστοιχα τον πληθωρισμό, σε υψηλά που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες, με τη μαζική απώλεια αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών να αυξάνει και να δρομολογεί την πιθανότητα ύφεσης.

Με το βλέμμα στην αδιάκοπη άνοδο του πληθωρισμού, ο Alexander Krueger της ιδιωτικής τράπεζας Hauck Aufhaeuser Lampe συνόψισε: «Η ΕΚΤ δεν έχει άλλη επιλογή από το να γυρίσει τη βίδα των επιτοκίων γρήγορα και δυναμικά».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , η οποία αύξησε τα επιτόκια συνολικά κατά 125 μονάδες βάσης κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της, έχει υποσχεθεί περαιτέρω αυξήσεις καθώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας διέρχονται στην υπόλοιπη οικονομία και εντείνουν τις υποκείμενες πιέσεις στις τιμές.

Οι Γερμανοί καταναλωτές έχουν αρχίσει να αλλάζουν την αγοραστική τους συμπεριφορά λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους, σύμφωνα με έρευνα που εκδόθηκε από την εμπορική ένωση HDE την Πέμπτη, με το 46% να λέει ότι σταμάτησε να αγοράζει ορισμένα προϊόντα ως αποτέλεσμα και το 60% να επωφελείται όλο και περισσότερο από προσφορές, σε είδη παντοπωλείου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments