Διεθνή

Ινδονησία: Τουλάχιστον 174 νεκροί σε ποδοσφαιρικό «αγώνα θανάτου»

Ινδονησία: Τουλάχιστον 174 νεκροί σε ποδοσφαιρικό «αγώνα θανάτου»

Πηγή Φωτογραφίας: Antara Foto/H Prabowo/via REUTERS/Αρχείου

Στο πένθος έχει βυθιστεί η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, μετά τον χθεσινό ποδοσφαιρικό αγώνα

Στο πένθος έχει βυθιστεί η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, μετά τον χθεσινό ποδοσφαιρικό αγώνα, ο οποίος έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 174 φιλάθλους. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Το θλιβερό γεγονός συνέβη όταν εξαγριωμένοι οπαδοί εισέβαλαν σε ένα γήπεδο μετά από έναν αγώνα στο Malang της Ανατολικής Ινδονησίας.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των τοπικών αρχών, τουλάχιστον 174 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν χιλιάδες οπαδοί εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο και δέχθηκαν βροχή από δακρυγόνα.

Η τραγωδία, που έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου στην πόλη Malang, ανατολικά του νησιού Ιάβα, άφησε, επίσης, πίσω της περίπου 180 τραυματίες, σε μια περιοχή, όπου οι αντιπαλότητες μεταξύ φιλάθλων οδηγούν συχνά σε συμπλοκές.

Πιο συγκεκριμένα, οι οπαδοί της ομάδα Αρέμα μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο στο στάδιο Kanjuruhan στην πόλη Malang μετά την ήττα της ομάδας τους με 3-2 από την ομάδα της Περσεμπάγια. Ήταν η πρώτη ήττα της Αρέμα, μετά από είκοσι περίπου χρόνια στο γήπεδό της, από την ιστορική αντίπαλό της.

Η αστυνομία προσπάθησε να πείσει τους φιλάθλους να επιστρέψουν στις εξέδρες και έριξε δακρυγόνα μετά τον θάνατο δύο αστυνομικών. Πολλά θύματα ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου. Οι επιζώντες περιέγραψαν πανικόβλητους θεατές που καθηλώθηκαν από τα πλήθη καθώς η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων.

Πλάνα μέσα από το γήπεδο δείχνουν μια τεράστια ποσότητα δακρυγόνων και ανθρώπους να είναι προσκολλημένοι στα κιγκλιδώματα, προσπαθώντας να διαφύγουν. Άλλοι μετέφεραν τραυματισμένους περαστικούς, ανοίγοντας δρόμο μέσα στο χάος. «Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και οι άνθρωποι όρμησαν αμέσως έξω, σπρώχνοντας ο ένας τον άλλον, και αυτό προκάλεσε πολλά θύματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας θεατής, ο οποίος πρόσθεσε ότι «δεν έγιναν  ταραχές. Δεν ξέρω τι συνέβη, ξαφνικά οι αστυνομικές δυνάμεις πέταξαν δακρυγόνα και αυτό που με συγκλόνισε είναι ότι δεν σκέφτηκαν τις γυναίκες και τα παιδιά».

Ο Πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντότο ζήτησε πλήρη αξιολόγηση των ποδοσφαιρικών αγώνων και των διαδικασιών ασφαλείας, μετά την τραγωδία. Ζήτησε ακόμη από την Εθνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να διακόψουν όλους τους αγώνες μέχρι να βελτιωθούν οι όροι ασφάλειας, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Το γήπεδο είχε 42.000 φιλάθλους και ήταν γεμάτο σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές. Περίπου 3.000 από αυτούς εισέβαλαν στο γήπεδο, εξαγριωμένοι, μετά το τέλος του παιχνιδιού.

Η Κυβέρνηση της Ινδονησίας ζήτησε συγγνώμη για αυτό το περιστατικό: «Λυπούμαστε για αυτό το περιστατικό (…) Είναι ένα λυπηρό περιστατικό που βλάπτει το ποδόσφαιρό μας», δήλωσε σχετικά ο Υπουργός Αθλητισμού της χώρας.

Συχνό φαινόμενο η οπαδική βία

Αμέσως κινητοποιήθηκε η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ινδονησίας (PSSI), η οποία ανέστειλε όλους τους αγώνες που ήταν προγραμματισμένοι για αυτήν την εβδομάδα. «Λυπούμαστε και ζητάμε συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων και από όλες τις πλευρές για αυτό το περιστατικό», δήλωσε ο πρόεδρος της PSSI.

Η βία μεταξύ οπαδών είναι ένα συχνό πρόβλημα στην Ινδονησία, όπου οι μακροχρόνιες αντιπαλότητες έχουν μετατραπεί σε θανατηφόρες συγκρούσεις. Μερικοί αγώνες είναι τόσο τεταμένοι, ώστε ποδοσφαιριστές από κορυφαίες ομάδες μεταβαίνουν και εισέρχονται στους αγωνιστικούς χώρους με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων.

Στους οπαδούς της Περσεμπάγια δεν είχε επιτραπεί να αγοράσουν εισιτήρια για τον αγώνα λόγω του φόβου επεισοδίων.

Ο επικεφαλής της Ασιατικής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας εξέφρασε τη λύπη του για τους θανάτους, δηλώνοντας: «Είμαι βαθιά σοκαρισμένος και λυπημένος που ακούω τέτοια τραγικά νέα από την Ινδονησία, μια χώρα όπου αγαπάμε το ποδόσφαιρο».

Σημειώνεται ότι η Ινδονησία πρόκειται να φιλοξενήσει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου U-20 το επόμενο έτος σε πολλά γήπεδα σε όλη τη χώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments