Nέα της αγοράς

ΑΔΜΗΕ: Την Τετάρτη η εκδήλωση ενδιαφέροντος για το έργο της «Αριάδνη Interconnection»

ΑΔΜΗΕ: Την Τετάρτη η εκδήλωση ενδιαφέροντος για το έργο της «Αριάδνη Interconnection»

Πηγή Φωτογραφίας: Euro2day- Energypress

ΑΔΜΗΕ: Μεγάλο ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων επενδυτικών σχημάτων για το 20% της εταιρείας που θα κατασκευάσει την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτη με την Αττική

Παράταση μιας εβδομάδας (δηλαδή έως την ερχόμενη Τετάρτη) δόθηκε στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του 20% της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection». Πρόκειται για την εταιρεία που υλοποιεί την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, ένα έργο ύψους 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διαγωνισμός έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών funds, τα οποία επενδύουν σε υποδομές, αλλά και ξένων Διαχειριστών δικτύων, ενώ παράγοντες του χώρου θεωρούν δεδομένο ότι προσφορά θα υποβάλλει και η κινεζική εταιρεία State Grid, η οποία κατέχει το 24% του ΑΔΜΗΕ. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν και το ζωηρό ενδιαφέρον που επιδεικνύουν τουλάχιστον δύο εγχώρια ενεργειακά «τζάκια».

Στους όρους της πρόσκλησης εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος επισημαίνεται ότι στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν επενδυτές, είτε μεμονωμένα, είτε ως μέρη κοινοπραξίας. Επίσης, προϋπόθεση για τις νομικές οντότητες αποτελεί η ύπαρξη ιδίων κεφαλαίων τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ ετησίως. Το ίδιο οικονομικό κριτήριο προβλέπεται και για τα funds, δηλαδή το άθροισμα των ενεργών και μη επενδυμένων κεφαλαίων να υπερβαίνει τα 750 εκατ. ευρώ.

Το έργο της «Αριάδνη Interconnection» είχε συμβασιοποιηθεί τον Ιούνιο του 2020 στο Ηράκλειο Κρήτης ανάμεσα στην Ariadne Interconnection και τις ανάδοχες εταιρείες Prysmian, Nexans, ΝΚΤ-Hellenic Cables και Siemens-ΤΕΡΝΑ και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024. Την άνοιξη του 2021, οι ανάδοχες εταιρείες ολοκλήρωσαν τις έρευνες βυθού και καθορίστηκε η βέλτιστη όδευση των υποβρύχιων καλωδίων, με βάση τις ιδιαιτερότητες στη μορφολογία του θαλάσσιου πυθμένα και την ελάχιστη περιβαλλοντική όχληση.

Έως σήμερα, η εταιρεία έχει ποντίσει 170 χλμ. του πρώτου ηλεκτρικού καλωδίου και το σύνολο των καλωδίων οπτικών ινών μήκους 670 χλμ. ενώ εντός του 2022 ποντίζεται το δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο μήκους 335 χλμ. Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023 εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η πόντιση όλων των ηλεκτρικών καλωδίων.

Παράλληλα, προχωρούν οι εργασίες στην περιοχή της Αττικής για την εγκατάσταση των υπόγειων καλωδιακών τμημάτων, συνολικού μήκους περίπου 33 χλμ., που θα συνδέσουν τα υποβρύχια καλώδια με τον Σταθμό Μετατροπής Κουμουνδούρου, στον Ασπρόπυργο Αττικής καθώς και για τη θεμελίωση του Σταθμού Μετατροπής. Το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν τα αντίστοιχα έργα και στην περιοχή της Κρήτης.

Το 2024, δηλαδή κατά το πρώτο έτος λειτουργίας και των δύο ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Κρήτης, οι Έλληνες καταναλωτές θα εξοικονομήσουν 550 εκατ. ευρώ ετησίως από την μείωση των εισφορών ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) στους λογαριασμούς ρεύματος. Το όφελος βαθμιαία θα αυξάνεται, αγγίζοντας το 1 δισ. ευρώ το 2030.

Η «Αριάδνη» έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 1 δισ. ευρώ για την κατασκευή του έργου, με τα 200 εκατ. ευρώ να προέρχονται από ιδία κεφάλαια, περίπου 400 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, 200 εκατ. ευρώ από ομολογιακό δάνειο της Eurobank και άλλα 200 εκατ. ευρώ από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Με μεταφορική ικανότητα 1.000 MW, το καλώδιο Κρήτης-Αττικής αποτελεί τη νησιωτική διασύνδεση με τη μεγαλύτερη ισχύ στον κόσμο, μαζί με εκείνη της Σαρδηνίας. Επιπλέον, η πόντιση των καλωδίων σε βάθη που φτάνουν έως τα 1.200 μέτρα, κατατάσσουν τη συγκεκριμένη διασύνδεση στην πρώτη τριάδα των βαθύτερων διασυνδέσεων διεθνώς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments