Πολιτική

Γεραπετρίτης: Δημοσιονομική ασφάλεια – κυβερνητική συνέπεια το δίπτυχο της κυβέρνησης

Γεραπετρίτης: Δημοσιονομική ασφάλεια – κυβερνητική συνέπεια το δίπτυχο της κυβέρνησης

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Το δίπτυχο της κυβέρνησης ξεδίπλωσε ο υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης

Ξεκινώντας από τον απολογισμό στήριξης των πολιτών – «45 δισ. για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, περισσότερα από 10 δισ. για την ενίσχυση από την ενεργειακή κρίση -, ο υπουργός Επικρατείας επέμεινε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό “Open” ότι «όλες οι παροχές είχαν ένα σαφέστατο αντίκρισμα, διατηρήθηκε η κοινωνική συνοχή ενόσω όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης είχαν αύξηση της ανεργίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εμείς είχαμε μείωση έξι μονάδων. Ενόσω οι υπόλοιπες χώρες αντιμετώπισαν μεγάλα ζητήματα με την ανάπτυξη, εμείς είχαμε μεγάλη αύξηση εσόδων και διαρκώς αναθεωρημένους στόχους όσον αφορά την ανάπτυξη».

Συνέχισε δε, με τη δέσμευση, «δεν θα δώσουμε το ο,τιδήποτε, το οποίο θα διακινδυνεύσει τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας». Αναγνωρίζοντας εξ άλλου ότι στη χώρα μας «έχουμε τον πολιτικό εθισμό όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές να θεωρούμε αυτονόητο να αδειάζουν τα ταμεία του κράτους σε προεκλογικές παροχές», διαβεβαίωσε, όπως είπε, ότι «(αυτό) δεν θα γίνει από την παρούσα κυβέρνηση. Στο σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε την Δευτέρα, έχουν ενσωματωθεί όλες οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από την Θεσσαλονίκη, δεν είναι λίγες. Είναι εξαγγελίες που αφορούν κυρίως τους ευάλωτους, τα μεσαία και μικρά στρώματα […] αλλά και ειδικές κατηγορίες, όπως οι συνταξιούχοι που θα δουν πραγματικές αυξήσεις. Ο μεγάλος μας κίνδυνος είναι να βρεθούμε σε κατάσταση δημοσιονομικού εκτροχιασμού», προειδοποίησε.

Για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Επιπροσθέτως, «έχουμε καταφέρει να μπορούμε να ενισχύουμε τους πολίτες εκεί που χρειάζεται, στην πηγή του προβλήματος, χωρίς να έχουμε οδηγήσει και σε ένα δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Μόλις διαισθανθούν οι αγορές ότι υπάρχει μία ασύμμετρη ενίσχυση, ένα άδειασμα των ταμείων, τότε θα αντιδράσουν με μεγάλη ένταση και θα δούμε αυτά που είχαμε δει. Αυτή τη στιγμή έχουμε καταφέρει ένα σημαντικό απόθεμα ταμειακών διαθεσίμων, κοντά στα 40 δισ., τα έχουμε συγκεντρώσει ακριβώς εάν υπάρξει μια μείζων κρίση», ανέφερε επίσης.

Ερωτηθείς στο σημείο αυτό για το «μαξιλαράκι» των 37 δισ. της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν τα ταμειακά διαθέσιμα του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό έχει εξαντληθεί από καιρό, δεν υπήρχαν στην πραγματικότητα τέτοιου τύπου ταμειακά διαθέσιμα. Τα μισά ήταν διαθέσιμα και τα άλλα μισά δεσμευμένα».

Για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό

Αναγνωρίζοντας, αμέσως μετά, ότι «ζούμε μια κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη για τα περισσότερα νοικοκυριά», απέδωσε το πρόβλημα στον εισαγόμενο πληθωρισμό. «Είμαστε στο μέσο όρο, ίσως λίγο καλύτερα και η πρόβλεψη είναι ότι θα πάμε καλύτερα. Πλην όμως ο πληθωρισμός είναι ένα τέρας, κατατρώει το εισόδημα. Το ζήτημα του εισαγόμενου πληθωρισμού αντιμετωπίζεται με πολιτικές ενίσχυσης του πραγματικού εισοδήματος εκείνων που πραγματικά έχουν ανάγκη», επεσήμανε επίσης. Και παρέπεμψε σε μέτρα, όπως οι τρεις αυξήσεις κατώτατου μισθού – «προβλέπεται νέα το Μάιο του 2023», συμπλήρωσε – η αύξηση των συντάξεων, οι πολιτικές μείωσης των βαρών, όπως: «η σημαντική μείωση φόρου ακίνητης περιουσίας, του εισαγωγικού συντελεστή στο φόρο από το 22% στο 9%, η οριζόντια κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης». Και, όπως είπε, «υπάρχει, πράγματι, σοβαρό πρόβλημα ακρίβειας, θα προσπαθήσουμε να το καταπολεμήσουμε και με μέτρα κατά της αισχροκέρδειας και με στοχευμένες πολιτικές ενίσχυσης των ευάλωτων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments