Διεθνή

Η γερμανική επιμονή επιστρέφει στις Βρυξέλλες

Η γερμανική επιμονή επιστρέφει στις Βρυξέλλες

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Αμετανόητη εμφανίζεται η Γερμανία απέναντι στις δηλώσεις και τις παρεμβάσεις κοινοτικών αξιωματούχων και της πλειοψηφίας των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αμετανόητη εμφανίζεται η Γερμανία απέναντι στις δηλώσεις και τις παρεμβάσεις κοινοτικών αξιωματούχων και της πλειοψηφίας των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, δηλώνει «δικαιωμένος» από τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα.

Συγκεκριμένα, το τεράστιο σχέδιο ενεργειακής υποστήριξης της Γερμανίας προκαλεί πολλαπλές κριτικές εκ μέρους των Ευρωπαίων αξιωματούχων. Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης ακόμη και της Γαλλίας, με την οποία το Βερολίνο συγκροτεί τον διαχρονικό γαλλογερμανικό άξονα, φοβούνται ότι αυτό το βαρύ ποσό των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ θα αποδυναμώσει τις οικονομίες των κρατών μελών και ζητούν συντονισμένες ενέργειες. Παρά ταύτα, ο Γερμανός καγκελάριος εξακολουθεί να υπερασπίζεται τη στρατηγική του.

Κι όμως σχέδιο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε η Γερμανία την περασμένη εβδομάδα για τον περιορισμό των τιμών της ενέργειας και την ανακούφιση των Γερμανών καταναλωτών από τον δραματικό πληθωρισμό βρίσκει έναν περιορισμένο αριθμό χωρών σύμφωνο.

Η Γερμανία δέχεται κριτική για διγλωσσία, αφού υποστηρίζει τη λιτότητα στις Βρυξέλλες, ενώ η ίδια ξοδεύει αφειδώς χρήματα για τη στήριξη της δικής της οικονομίας. Το ύψος του ποσού, καθώς και ο ασυντόνιστος χαρακτήρας της πρωτοβουλίας της κάνει ορισμένες χώρες μέλη να φοβούνται τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, επειδή δεν μπορούν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να αποδεσμεύσουν ένα τέτοιο ποσό για να υπερασπιστούν τις επιχειρήσεις τους.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απάντησε στην κριτική, λέγοντας: «Τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι (…) δικαιολογημένα». Ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ το επικρίνουν ότι προχώρησε μόνο του, το Βερολίνο υποστηρίζει ότι αυτά τα μέτρα «δεν είναι μεμονωμένα και έχουν ληφθεί αλλού», ιδίως στη Γαλλία και την Ισπανία.

Το Βερολίνο τονίζει, ακόμη, ότι το σχέδιό του θα επεκταθεί σε αρκετά χρόνια, γεγονός που θα αποτρέψει πολύ μεγάλες στρεβλώσεις. «Αυτά τα μέτρα θα προορίζονται για τη χρηματοδότηση μέτρων στήριξης το 2023 και το 2024», υποστήριξε ο O. Σολτς.

Έτσι, λοιπόν, τη στιγμή που η Ελλάδα, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Πολωνία προτείνουν «δυναμικό ενεργειακό διάδρομο»,  τη στιγμή που ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δεσμεύεται να υπάρξει σύντομα συμφωνία ως προς τον καθορισμό ανώτατης τιμή στο φυσικό αέριο, η Γερμανία επιλέγει ουσιαστικά το δρόμο του απομονωτισμού, αφού η Ισπανία του Πέδρο Σάντσες είναι ουσιαστικά εκείνη που ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη γερμανική ενεργειακή πολιτική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments