Διεθνή

FΑΖ: Αθήνα – «Η Τουρκία ανέχεται τις συμμορίες λαθρεμπορίου»

FΑΖ: Αθήνα – «Η Τουρκία ανέχεται τις συμμορίες λαθρεμπορίου»

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/ Eurokinissi

Άρθρο σχετικά με το θλιβερό ναυάγιο των μεταναστών φιλοξενεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία προβάλλει τις θέσεις της ελληνικής Κυβέρνησης.

Άρθρο σχετικά με το θλιβερό ναυάγιο των μεταναστών φιλοξενεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία προβάλλει τις θέσεις της ελληνικής Κυβέρνησης.

Τουλάχιστον 18 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε δύο ναυάγια στην Ελλάδα το βράδυ της Πέμπτης. Ένα σκάφος με περίπου 40 επιβαίνοντες βυθίστηκε στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής του νησιού της Λέσβου στο Αιγαίο λόγω ισχυρών ανέμων. Οι κρατούμενοι λέγεται ότι ήταν αποκλειστικά γυναίκες και 16 από αυτές βρέθηκαν νεκρές μέχρι το πρωί, σύμφωνα με την ελληνική ακτοφυλακή. Εννέα διασώθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν βάρκες και ελικόπτερα για την αναζήτηση τουλάχιστον 15 άλλων γυναικών.

Δραματική ήταν η νύχτα και στο νησί των Κυθήρων στα νότια της χερσονήσου της Πελοποννήσου. Εκεί, το απόγευμα της Τετάρτης, ένα ιστιοφόρο με περίπου 95 μετανάστες προσέκρουσε σε βραχώδη γκρεμό και διαλύθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων. Δύο άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί το πρωί. Τα σωστικά συνεργεία και οι κάτοικοι κατάφεραν να φέρουν άλλους 80 σε ασφάλεια. Το βίντεο δείχνει απελπισμένους ανθρώπους να προσπαθούν να σκαρφαλώσουν στον γκρεμό. Και σε αυτή την περίπτωση η επιχείρηση διάσωσης συνεχίστηκε την Πέμπτη.

Ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης απηύθυνε έκκληση στην Τουρκία να αποτρέψει όλες τις παράτυπες διελεύσεις μεταναστών στη Μεσόγειο Θάλασσα λόγω της εξαιρετικά κακοκαιρίας. «Σήμερα χάθηκαν πολλές ζωές στο Αιγαίο», έγραψε ο Μηταράκης στο Twitter την Πέμπτη. Οι μετανάστες ταξιδεύουν με ακατάλληλες βάρκες και πνίγονται. Η ΕΕ πρέπει να δράσει», ζήτησε ο Μηταράκης.

Ο Έλληνας υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης άσκησε κριτική και στην Άγκυρα. «Για άλλη μια φορά, η ανοχή της Τουρκίας στις αδίστακτες συμμορίες λαθρεμπορίου κόστισε ζωές», είπε. Όσο η τουρκική ακτοφυλακή δεν αποτρέπει αυτές τις ενέργειες, οι λαθρέμποροι συνεχίζουν να βάζουν ανθρώπους σε βάρκες χωρίς προφυλάξεις ασφαλείας που δεν αντέχουν στις καιρικές συνθήκες. Η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με το σύμφωνο για το προσφυγικό με την ΕΕ», απαίτησε ο Πλακιωτάκης.

Σε πολλά σημεία του Αιγαίου πνέουν αυτή τη στιγμή ισχυροί άνεμοι και τυπικά κύματα της εποχής. Ωστόσο, οι μετανάστες προσπάθησαν πρόσφατα να φθάσουν στην Ελλάδα ή ακόμα και απευθείας στη νότια Ιταλία από τις δυτικές ακτές της Τουρκίας και χώρες της Μέσης Ανατολής . Τα σκάφη είναι συνήθως απελπιστικά υπερπλήρη και σε κακή κατάσταση, και σοβαρά ατυχήματα συμβαίνουν ξανά και ξανά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments