Πολιτική

Κατά πρόσωπο

Κατά πρόσωπο

Πηγή Φωτογραφίας: ΓτΠ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες διακρίνονται να τον ακούν προσεκτικά και να απολαμβάνουν την προφανή ευθύτητα του Κ. Μητσοτάκη.

Είναι βέβαιο ότι είμαστε μακριά από τη διπλωματία περασμένων χρόνων, στην οποία κυριαρχούσαν οι αλλεπάλληλοι βυζαντινισμοί και οι διαδοχικοί τακτικοί ελιγμοί λεπτεπίλεπτων κυρίων. Για του λόγου το αληθές, μπορεί κανείς  να συμβουλευθεί τον ευθύ τρόπο που χρησιμοποιεί ο κεντρώος Μακρόν, όταν συνομιλεί με συνεργάτες του στην κυβέρνηση ή με ηγέτες άλλων χωρών και δεν συμφωνεί μαζί τους: χωρίς να γίνεται ποτέ αγενής, τους ζητά ευθέως αυτό που επιθυμεί να τους ζητήσει.

Δεν έκανε τίποτα περισσότερο ο Έλληνας Πρωθυπουργός, και ομοιδεάτης του Γάλλου Προέδρου. Στο βίντεο που ανήρτησε ο δημοσιογράφος του Channel 4, Georg von Harrach , στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης διακρίνεται, δίπλα στην Πρόεδρο της Commission, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να υποστηρίζει: «Σηκώθηκα και είπα στον Ερντογάν, θα τα στα πω κατά πρόσωπο».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες διακρίνονται να τον ακούν προσεκτικά και να απολαμβάνουν την προφανή ευθύτητα του Κ. Μητσοτάκη. Γιατί η ευθύτητα δεν είναι συνώνυμη της αγένειας, ιδίως σε κρίσιμες συνόδους κορυφής όπως είναι η τρέχουσα στην Πράγα ή, ακόμη περισσότερο, σε στιγμές κορύφωσης απρόκλητων λεκτικών επιθέσεων, όπως αυτή που εξαπέλυσε ο Τούρκος Πρόεδρος εναντίον του Έλληνα Πρωθυπουργού και εις επήκοον των παρισταμένων ηγετών και από τις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ερντογάν προέβη σε μια χονδροειδή απρέπεια, μετρώντας έτσι την πρώτη σημαντική απώλεια.

Η απάντηση της ελληνικής πλευράς δεν θα μπορούσε, λοιπόν, παρά να είναι «πληρωμένη».

Ο ίδιος ο Έλληνας Πρωθυπουργός παρεμβαίνει και διευκρινίζει ότι «η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί, απαντά, όμως, πάντα με αυτοπεποίθηση κάθε φορά  που θα προκαλείται. Είχα την ευκαιρία ενώπιον των 43 ηγετών που βρέθηκαν σε αυτή την πρώτη σύναξη της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας να επαναλάβω αυτά τα οποία είπα και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ότι δεν νοείται σήμερα να κατηγορείται η Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο, όταν η Τουρκία είναι αυτή η οποία θέτει ευθέως ζητήματα που αφορούν μέχρι και την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Κι ότι είναι αδύνατον να προχωρήσουμε σε μία εκτόνωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, όσο συνεχίζεται αυτή η ρητορική».

Ο ρόλος του «νταή των σαλονιών», που έχει επιλέξει να υποδύεται ο Ερντογάν, δεν θα μπορούσε, λοιπόν, παρά να λάβει μια τέτοια απάντηση. Όχι διά της τεθλασμένης, διά της πλαγίας οδού. Αλλά ευθεία ή, με πρωθυπουργικούς όρους, «κατά πρόσωπο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments