Διεθνή

Δορυφορικές εικόνες: Η τεράστια διαρροή μεθανίου από τον Nord Stream [pic]

Δορυφορικές εικόνες: Η τεράστια διαρροή μεθανίου από τον Nord Stream [pic]

Πηγή Φωτογραφίας: DailyMail

Το μεθάνιο είναι αέριο του θερμοκηπίου, που σημαίνει ότι επιδεινώνει τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής εάν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα

Μία γιγαντιαία διαρροή μεθανίου – το οποίο είναι ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου – κατέγραψαν οι δορυφόροι της εταιρίας GHGSat, πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα στα ανοιχτά της Σουηδίας, στο σημείο όπου ο αγωγός Nord Stream σύμφωνα με το πόρισμα υπέστη δολιοφθορά. 

Το μεθάνιο στην εικόνα διέρρευσε από ένα μόνο σημείο ρήξης στο Nord Stream 2 – έναν από τους δύο αγωγούς που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία που πιστεύεται ότι υπέστησαν εσκεμμένα ζημιά στα τέλη του περασμένου μήνα.

Το αέριο διαρρέει με ρυθμό 79.000 κιλά την ώρα από αυτό το σημείο ρήξης στο Nord Stream 2, που ισοδυναμεί με περισσότερα από 907.184,7kg άνθρακα που καίγονται σε μια ώρα.

Αυτή η μεμονωμένη διαρροή είναι η «μεγαλύτερη εκπομπή από μία μόνο πηγή» που έχει εντοπιστεί ποτέ από το GHGSat.

Σύμφωνα με τις σουηδικές και τις δανικές αρχές, σημειώθηκαν τέσσερις διαρροές από τους δύο αγωγούς Nord Stream (δύο στη σουηδική οικονομική ζώνη, δύο στην οικονομική ζώνη της Δανίας). 

«Αυτό που παρατήρησαν οι δορυφόροι μας είναι μια σημαντική εκπομπή που προέρχεται από μία από τις τέσσερις διαρροές», δήλωσε ο Stephane Germain, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της GHGSat.

«Προχωρώντας προς τα εμπρός, οι δορυφορικές παρατηρήσεις και δεδομένα θα διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στον εντοπισμό και τον μετριασμό σημαντικών εκπομπών, όπως αυτή». 

Ο Nord Stream 1 και ο Nord Stream 2 είναι δύο αγωγοί που συνδέουν τη Ρωσία και τη Γερμανία, που ανήκουν στη Ρωσία.

Κανένας από τους αγωγούς δεν μετέφερε αέριο τη στιγμή των εκρήξεων, αλλά περιείχε μεθάνιο υπό πίεση – το κύριο συστατικό του φυσικού αερίου – το οποίο εκτοξεύτηκε, παράγοντας ένα ευρύ ρεύμα φυσαλίδων στην επιφάνεια της θάλασσας. 

Το μεθάνιο είναι αέριο του θερμοκηπίου, που σημαίνει ότι επιδεινώνει τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής εάν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα.

Είναι επίσης πολύ εύφλεκτο, επομένως όταν έρχεται σε επαφή με τον αέρα αυξάνει τον κίνδυνο έκρηξης και μειώνει άμεσα την ποιότητα του αέρα.

Την Κυριακή (9 Οκτωβρίου), η Δανική Υπηρεσία Ενέργειας ανακοίνωσε ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2 είχαν σταματήσει.

Σύμφωνα με το GHGSat, ένας από τους δορυφόρους του είχε καθαρή θέα του Nord Stream 2 στις 3 Οκτωβρίου και δεν εντόπισε εκπομπές, επιβεβαιώνοντας την ανακοίνωση της Δανικής Υπηρεσίας Ενέργειας. 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) μοιράστηκε επίσης εικόνες από τις επιπτώσεις του μεθανίου, όπως καταγράφηκαν από δορυφόρους που ανήκουν σε άλλες εταιρείες.  

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments