Διεθνή

Bloomberg: Ο Ερντογάν λέει ότι η Τουρκία θα κάνει έρευνες σε λιβυκά νερά

Bloomberg: Ο Ερντογάν λέει ότι η Τουρκία θα κάνει έρευνες σε λιβυκά  νερά

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Άγκυρα και η διοίκηση του πρωθυπουργού της Λιβύης, Abdul Hamid Dbeibah υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα ένα σύμφωνο που εντείνει τις κοινές προσπάθειες για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Τούρκος Πρόεδρος είναι αποφασισμένος να διεξάγει έρευνες για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Λιβύης, Η Τουρκία θα διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες στα λιβυκά ύδατα μετά από μια πρόσφατη συμφωνία με την κυβέρνηση της χώρας με έδρα την Τρίπολη, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το Bloomberg. Όπως αναφέρει το Bloomberg, «η Άγκυρα και η διοίκηση του πρωθυπουργού της Λιβύης, Abdul Hamid Dbeibah (σ.σ. Δυτική Λιβύη), υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα ένα σύμφωνο που εντείνει τις κοινές προσπάθειες για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, τροφοδοτώντας μια οξυμένη διαμάχη σχετικά με τις αξιώσεις στη θαλάσσια περιοχή.

Ο Fathi Bashagha, ο οποίος ηγείται μιας αντίπαλης κυβέρνησης (σ.σ. Ανατολική Λιβύη – λιβυκό Κοινοβούλιο), απέρριψε τη συμφωνία και είπε ότι ο Dbeibah δεν είχε το δικαίωμα να υπογράψει συμφωνίες με ξένες δυνάμεις. Η Τουρκία επιδιώκει να αξιοποιήσει την επιρροή της στην κυβέρνηση της Τρίπολης για να εξασφαλίσει νέους ενεργειακούς πόρους. Κινείται επίσης προς την κατεύθυνση της αύξησης της χωρητικότητας του αγωγού φυσικού αερίου, Trans-Anatolian, ο οποίος μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, στα 32 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

«Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε από κοινού με το Αζερμπαϊτζάν για να διπλασιάσουμε τη χωρητικότητα της Tanap, η οποία είναι κρίσιμης σημασίας», δήλωσε ο Ερντογάν στην Άγκυρα αργά τη Δευτέρα μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Με τη συμφωνία υδρογονανθράκων που υπογράψαμε με τη Λιβύη, δημιουργήσαμε μια νέα περιοχή συνεργασίας στην εξόρυξη πετρελαίου και παραγώγων από την υφαλοκρηπίδα αυτής της χώρας».

Η συμφωνία με την Τρίπολη βασίστηκε σε μια συμφωνία του 2019 που σύναψε η Τουρκία με την προηγούμενη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία λάμβανε και στρατιωτική βοήθεια από την Άγκυρα. Η ΕΕ την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι η συμφωνία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών (σ.σ. της Ελλάδας) και δε συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος —που υποστήριξαν φατρίες στην ανατολική πλευρά στον πιο πρόσφατο πόλεμο της Λιβύης, ο οποίος έληξε με εκεχειρία το 2020— βλέπουν τη συμφωνία ως μια θρασύτατη τουρκική προσπάθεια για κυριαρχία σε αμφισβητούμενα ύδατα. Η Λιβύη επίσης βρίσκεται σε διαφωνία με την Ελλάδα σχετικά με τις άδειες υπεράκτιων ερευνών νότια της Κρήτης.

Η Λιβύη, που διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου της Αφρικής και είναι μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας του χάους μετά την ανατροπή του πρώην δικτάτορα, Μουαμάρ αλ Καντάφι το 2011».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments