Διεθνή

Κρεμλίνο: Ειρηνευτικές προτάσεις της Τουρκίας ίσως τεθούν στη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν

Κρεμλίνο: Ειρηνευτικές προτάσεις της Τουρκίας ίσως τεθούν στη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: Daily Sabah

«Οι Τούρκοι προσφέρουν διαμεσολάβηση. Εάν πραγματοποιούνταν (ρωσο-ουκρανικές) επαφές, θα γίνονταν σε τουρκικό έδαφος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ

Συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο θα έχει αύριο Πέμπτη, στο Καζακστάν, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην οποία φαίνεται πως οι Τούρκοι θα παρουσιάσουν ειρηνευτικές προτάσεις για την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλός του Κρεμλίνου επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσακόφ.

«Τώρα πολλοί λένε ότι οι Τούρκοι είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν άλλες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της διευθέτησης της ουκρανικής διένεξης» δήλωσε ο Ουσακόφ.

«Οι Τούρκοι προσφέρουν διαμεσολάβηση. Εάν πραγματοποιούνταν (ρωσο-ουκρανικές) επαφές, θα γίνονταν σε τουρκικό έδαφος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ.

«Υπάρχουν αναφορές στον τύπο που λένε ότι η τουρκική πλευρά διατυπώνει συγκεκριμένες σκέψεις στο θέμα αυτό, και δεν αποκλείω ο Ερντογάν να θίξει ενεργά το ζήτημα αυτό κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην Αστανά. Μας περιμένει λοιπόν, μια πολύ ενδιαφέρουσα και ελπίζω, χρήσιμη συζήτηση», δήλωσε ο Ουσακόφ.

Ο Ουσακόφ εξήρε και πάλι τη θέση της Τουρκίας, η οποία όπως είπε «δεν προσχωρεί επί της αρχής στις παράνομες δυτικές κυρώσεις» που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της επίθεσής της στην Ουκρανία.

Ο Ερντογάν έχει συναντηθεί με τον Πούτιν τρεις φορές τους τελευταίους τρεις μήνες και έχει τακτικές συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει εδώ και καιρό τις συνομιλίες μεταξύ των δύο ανδρών.

Χθες, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ζήτησε κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας «το συντομότερο δυνατό».

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε χθες μιλώντας στην έκτακτη σύνοδο των ηγετών της G7, ότι δεν υπάρχει τίποτα να διαπραγματευτεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος διεκδίκησε την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών τον Σεπτέμβριο, εκτός από εκείνη της Κριμαίας το 2014.

Αντιδρώντας στις δηλώσεις αυτές του Ουκρανού προέδρου ο Γιούρι Ουσακόφ δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους : «Θα ήθελα να του πω ότι δεν πρέπει ποτέ να λέτε “ποτέ”».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments