Διεθνή

Πρώτα ρήγματα για την κυβέρνηση Μελόνι

Πρώτα ρήγματα για την κυβέρνηση Μελόνι

Πηγή Φωτογραφίας: αρχείου/lastampa/printscreen

Εδώ και μέρες, τα τρία κόμματα έχουν έντονες παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις, ούτως ώστε να μοιραστούν τα υπουργικά χαρτοφυλάκια της μελλοντικής Κυβέρνησης

Από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης της Βουλής προέκυψαν διχασμοί μεταξύ των τριών συνιστωσών στον δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο δεξιός συνασπισμός της Μελόνι βρέθηκε αντιμέτωπος με μια θυελλώδη έναρξη, κατά την πρώτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, που χαρακτηρίστηκε από εντάσεις μεταξύ των εταίρων που καλούνται να κυβερνήσουν από κοινού.

Εδώ και μέρες, τα τρία κόμματα έχουν έντονες παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις, ούτως ώστε να μοιραστούν τα υπουργικά χαρτοφυλάκια της μελλοντικής Κυβέρνησης.

Πολιτικά λούμπεν έμβλημα  είναι, αναμφίβολα, ο Ignazio La Russa, πρώην Υπουργός Άμυνας και συνιδρυτής των Αδερφών της Ιταλίας, ο οποίος κάνει το γύρο του διαδικτύου, διότι έχει χαρακτηριστική φυσιογνωμία και διότι εξελέγη στην προεδρία της Γερουσίας με 116 ψήφους, αλλά χωρίς την υποστήριξη των γερουσιαστών της Forza Italia του πρώην Πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Μάλιστα, πριν από την ψηφοφορία, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος επέστρεφε στη Γερουσία από την οποία είχε διαγραφεί το 2013, μετά από δικαστική απόφαση, δεν μπόρεσε να καταπνίξει την ψυχραιμία του κατά τη διάρκεια μιας ζωηρής συζήτησης με τον νέο Πρόεδρο της Γερουσίας, χτυπώντας τη γροθιά του στο γραφείο του και με το πρόσωπό του ταραγμένο από το θυμό

Σε δήλωση του μετά την ψηφοφορία, ο 86χρονος δισεκατομμυριούχος, το κόμμα του οποίου κέρδισε το 8% των ψήφων, κατέστησε σαφές ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός εξακολουθεί να διαφωνεί ως προς την κατανομή των υπουργείων. Εξέφρασε, δε, «μεγάλη δυσφορία για τα βέτο που τέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στον σχηματισμό κυβέρνησης», ζητώντας «πιστή και αποτελεσματική συνεργασία με τις άλλες δυνάμεις της πλειοψηφίας για να αποκτήσει γρήγορα η χώρα διακυβέρνηση και πάλι».

Επιπλέον, μία επιζήσασα tου Ολοκαυτώματος, η 92χρονη Liliana Segre, προήδρευσε, ως κοσμήτωρ, της πρώτης συνόδου στη Γερουσία, τονίζοντας «τη συμβολική αξία της παρουσίας της. Το 1938, είχε αποβληθεί από το σχολείο της, επειδή ήταν Εβραία.

Ύφεση για το 2023

Άλλο ένα συμβολικό γεγονός αυτής της πρώτης ημέρας της κοινοβουλευτικής επανόδου ήταν η δράση ενός βουλευτή, του Aboubakar Soumahoro, ο οποίος έφτασε με κοστούμι και φορώντας λαστιχένιες μπότες γεμάτες χώμα, σε ένδειξη φόρου τιμής στη μνήμη των ξένων εργατών, που χάνουν τη ζωή τους σε αγροτικές εργασίες.

Αφού εκλεγούν, οι πρόεδροι των νομοθετικών σωμάτων, θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στα πλαίσια των θεσμικών διαβουλεύσεων που πρέπει να πραγματοποιήσει ο τελευταίος πριν διορίσει νέο αρχηγό κυβέρνησης.

Στο τέλος των διαβουλεύσεών του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να αναθέσει το έργο του σχηματισμού κυβέρνησης στην Τ. Μελόνι, η οποία θα γίνει έτσι η πρώτη γυναίκα στην ιταλική ιστορία, που θα αναλάβει τα πρωθυπουργικά καθήκοντα.

Η Μελόνι είδε το κόμμα της να εκτινάσσεται από το 4% στο 26% μέσα σε ελάχιστα χρόνια και προσπαθεί να εφησυχάζει τους συνομιλητές της για το πολιτικό μέλλον της χώρας.

Ωστόσο, η οικονομία της Ιταλίας έχει εισέλθει, πλέον, σε μια τροχιά ύφεσης. Και αν οι ιδιοτροπίες του ενός ή του άλλου πολιτικού στελέχους είναι ένα θέμα μάλλον δευτερεύουσας σημασίας, αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί και για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ιταλίας.

Ειδικότερα, η τρίτη οικονομία της ευρωζώνης καταρρέει κάτω από ένα χρέος που φτάνει το 150% του ΑΕΠ, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Ιταλία αναμένεται να εισέλθει σε ύφεση το 2023 και να δει το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 0,2%.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments