Διεθνή

Ιταλία: Θρίαμβος Μελόνι και Δεξιάς, ήττα της Κεντροριστεράς

Ιταλία: Θρίαμβος Μελόνι και Δεξιάς, ήττα της Κεντροριστεράς

Πηγή Φωτογραφίας: NYPost/lastampa/republica/lefigaro/AP

Η Τ. Μελόνι πετυχαίνει το στοίχημά της και θα είναι η επόμενη Πρωθυπουργός, η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός στην ιταλική δημοκρατική ιστορία

Καθαρή νίκη για τον συνασπισμό της σκληρής δεξιάς, που θα έχει την πλειοψηφία και στα δύο νομοθετικά σώματα, ήττα της κεντροαριστεράς, που πέφτει θύμα των διαιρέσεών της, σε νέο ρεκόρ η εκλογική αποχή (37%). Αυτά είναι τα κυρίαρχα δεδομένα των ιταλικών βουλευτικών εκλογών.

Πολιτικοί κεραυνοί στην Ιταλία. Η δεξιά της πρώην νεοφασίστριας Τζόρτζια Μελόνι διεκδικεί την ηγεσία της Κυβέρνησης, μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες και με βάση τα έως τώρα εκλογικά αποτελέσματα.

Η Τ. Μελόνι πετυχαίνει το στοίχημά της και θα είναι η επόμενη Πρωθυπουργός, η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός στην ιταλική δημοκρατική ιστορία. Το κόμμα της, «Αδέλφια της Ιταλίας», είχε συγκεντρώσει μόλις 4,4%, πριν από τέσσερα χρόνια, το 2018. Πλέον, είναι το πρώτο κόμμα, με διαφορά, με περισσότερο από το ένα τέταρτο των ψήφων, 26,4%. Είναι μια ιστορική εκδίκηση για αυτόν τον μικρό κομματικό σχηματισμό, που ιδρύθηκε το 2012, ως κληρονόμος της μεταφασιστικής παράδοσης. Είναι η πρώτη φορά στην ιταλική δημοκρατική ιστορία που ένα κόμμα αυτού του τύπου έρχεται στην εξουσία.

Το κόμμα της συγκεντρώνει τρεις φορές περισσότερες ψήφους από την Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και τη Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με ιδίως στα παραδοσιακά «προνομιακά» εδάφη αυτών των δύο κομμάτων, στη βόρεια Ιταλία.

Η Τ. Μελόνι θα πρέπει να διοριστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, προκειμένου να συγκροτήσει την κυβερνητική μας ομάδα, την πιο δεξιά Κυβέρνηση στην ιταλική ιστορία από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο κέντρο και στην ευρύτερη κεντροαριστερά, το Δημοκρατικό Κόμμα του Ενρίκο Λέτα παρουσιάζει σαφή εκλογική κάμψη, με το ποσοστό του να κυμαίνεται μεταξύ 19,3% 19,5% . Το κόμμα του πρώην Πρωθυπουργού κινείται κάτω από το όριο του 20%.

Στις 3 τα ξημερώματα, η Τζόρτζια Μελόνι έκανε τις πρώτες δηλώσεις της μετά τις κάλπες, λέγοντας ότι ήρθε η ώρα της ευθύνης και εξέφρασε τη θέλησή της να καθησυχάσει όσους ανησυχούν για το πολιτικό παρελθόν της. «Η Ιταλία μας επέλεξε και δεν θα την προδώσουμε», δήλωσε και πρόσθεσε πως «αυτή είναι μόνο η αρχή, πρέπει να δείξουμε την αξία μας», ενώ επιβεβαίωσε ότι είναι «γυναίκα, μάνα και χριστιανή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments