Ελλάδα

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Βιβλική καταστροφή – Αγωνία για την αγνοούμενη

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Βιβλική καταστροφή – Αγωνία για την αγνοούμενη

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Έως τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου έπεσαν 212 χιλιοστά βροχής στα Ανώγεια, 125 στον Άγιο Νικόλαο, 111 στο αεροδρόμιο Χανίων και 84 χιλιοστά στο φράγμα ποταμών Ρεθύμνου, σύμφωνα με την ΕΜΥ

Σαρωτικό και καταστροφικό ήταν το πέρασμα της κακοκαιρίας από την βόρεια Κρήτη, που έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα το χωριό Αγία Πελαγία του δήμου Μαλεβιζίου.

Tα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα έπληξαν επίσης περιοχές σε Σητεία, Ιεράπετρα, Λιβάδια και Άγιο Ιωάννη Λασιθίου, Λυγαριά και στο Ηράκλειο.

Μέσα σε μία ώρα εκατοντάδες περιουσίες θάφτηκαν στις λάσπες. Ένας 50χρονος άνδρας εγκλωβίστηκε στο ΙΧ του και πνίγηκε. Η συνεπιβάτιδά του ακόμη αγνοείται.

Οι έρευνες ξεκινουν ξανά με το πρώτο φως της ημέρας, ενώ μέχρι να πέσει το σκοτάδι, το Σάββατο, δύτες χτένιζαν σπιθαμή προς σπιθαμή την ακτή για ίχνη της αγνοούμενης γυναίκας.

Τα αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από την ορμή του νερού είναι περίπου 15 και από αυτά περίπου τα 10 είναι ορατά. Αξίζει να αναφερθεί ότι μια γυναίκα σώθηκε «από καθαρή τύχη» αφού το αυτοκίνητό της εγκλωβίστηκε σε ένα ύφαλο, έμεινε στην επιφάνεια κι έτσι δεν βυθίστηκε.

Ζημιές έχουν υποστεί πάνω από 15 καταστήματα, κυρίως πολυτελή εστιατόρια, καθώς η Αγία Πελαγία αποτελεί θέρετρο για αρκετά εύπορους ανθρώπους.

«Κανένα έργο δεν θα μπορούσε να συγκρατήσει την ορμή των νερών» είπε ο Ευθύμης Λέκκας

Στην Αγία Πελαγία, που υπήρξε το επίκεντρο της κακοκαιρίας που έπληξε την Κρήτη έφτασε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για μια μεγάλη καταστροφή, προσθέτοντας ότι ήταν τέτοια η ένταση του φαινομένου «που κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν θα μπορούσε να τη σταματήσει. Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας, μέσα σε τριάντα λεπτά έπεσαν 130 χιλιοστά νερού, τα οποία κατέβαιναν σαν τσουνάμι προς τη θάλασσα, παρασύροντας στο πέρασμα τους, από αυτοκίνητα, μέχρι μπάζα και φερτά υλικά.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, κ. Γιάννης Αρτοποιός προχώρησε σε δηλώσεις αναφορικά με την τραγωδία στο νησί, τονίζοντας ότι όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση και ετοιμότητα. Ακόμη, επιβεβαίωσε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα κινούνται προς την ανατολική Κρήτη. Μήνυμα από το 112 δέχθηκαν οι κάτοικοι σε Κάσο και Κάρπαθο.

Τα αίτια της τραγωδίας

Με συχνότητα εμφάνισης μία φορά στα 100 χρόνια, η θεομηνία που έπληξε την Κρήτη, χαρακτηρίζεται ως σπάνιο φυσικό φαινόμενο σύντομης διάρκειας, αλλά ιδιαίτερα μεγάλης έντασης.

Ενδεικτικά, έως τις 6 το απόγευμα έπεσαν 212 χιλιοστά βροχής στα Ανώγεια, 125 στον Άγιο Νικόλαο, 111 στο αεροδρόμιο Χανίων και 84 χιλιοστά στο φράγμα ποταμών Ρεθύμνου, σύμφωνα με την ΕΜΥ.

Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος εξήγησε πως «για να καταλάβετε όλο τον μήνα Οκτώβρη κατά μέσο όρο στο Ηράκλειο πέφτουν 60 χιλιοστά βροχής. Είναι σίγουρο ότι πάνω από τα 25 χιλιοστά βροχής έχουμε πλημμυρικά επεισόδια και στην Αθήνα. Τον Οκτώβριο του 1994 στην Αττική, όπου είχαμε σε μιάμιση ώρα 50 χιλιοστά βροχής είχαμε 10 θύματα».

Ο Δήμαρχος του Μαλεβιζίου, που επλήγη σε τεράστιο βαθμό από τη θεομηνία, εξήγησε ότι «οι δρόμοι που κατεβαίνουν στις παραλίες είναι τα ρέματα, επομένως αυτοί δρόμοι μεταφέρουν τα νερά της βροχής με μεγάλη ένταση, επειδή έχουν μεγάλη κλίση. Η ταχύτητα του νερού ήταν πολύ μεγάλη, οπότε δημιουργούν μία δύναμη η οποία μπορεί να παρασύρει οτιδήποτε στην πορεία της».

Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα, καθώς οι βροχές θα συνεχιστούν και το επόμενο 24ωρο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments