Διεθνή

Βρετανία: O Γκραντ Σαπς, νέος υπουργός Εσωτερικών

Βρετανία: O Γκραντ Σαπς, νέος υπουργός Εσωτερικών

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Πρόκειται για τον δεύτερο νέο υπουργό της Τρας που προέρχεται από την ομάδα των επικριτών της και δεν στην υποστήριξαν στην μάχη της ηγεσίας

O Γκραντ Σαπς, πρώην υπουργός Μεταφορών διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών, αντικαθιστώντας τη Σουέλα Μπρέιβερμαν, η οποία παραιτήθηκε αφήνοντας αιχμές κατά της Βρετανίδας πρωθυπουργΟύ Λιζ Τρας, που αγωνίζεται να επαναβεβαιώσει την εξουσία της έναντι των ανήσυχων βουλευτών που την καλούν ανοιχτά να παραιτηθεί.

Η αποχώρηση της Σουέλα Μπρέιβερμαν, λόγω μιας «τεχνικής» παραβίασης των κανόνων της κυβέρνησης, σημαίνει ότι η Τρας έχασε τώρα δύο από τους ανώτερους υπουργούς της σε λιγότερο από μια εβδομάδα, και οι δύο αντικαταστάθηκαν από πολιτικούς που δεν την είχαν υποστηρίξει για την ηγεσία.

Ο  Γκραντ Σαπς, ο οποίος στις 4 Οκτωβρίου είπε ότι η Tρας είχε μόνο 10 ημέρες για να σώσει την πρωθυπουργία της, θα αντικαταστήσει την Μπρέιβερμαν σε μια προσπάθεια της πρωθυπουργού να “περιορίσει” τους επικριτές της  για να καταπνίξει μια εξέγερση που μεγαλώνει.

Η Τρας, στην εξουσία για λίγο περισσότερο από έξι εβδομάδες, παλεύει για την πολιτική της επιβίωση από τότε που ξεκίνησε έναν «μίνι-προϋπολογισμό» – ένα οικονομικό πρόγραμμα τεράστιων μη χρηματοδοτούμενων φορολογικών περικοπών στις 23 Σεπτεμβρίου που προκάλεσε σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ώρες αφότου είπε στους νομοθέτες ότι λυπόταν για τα λάθη που έκανε, αλλά δεν επρόκειτο να παραιτηθεί, κυκλοφόρησαν οι φήμες παραίτησης της υπουργού Εσωτερικών, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν από την ίδια.

Η Μπρέιβαν υποστήριξε είπε ότι παραβίασε τους κανόνες στέλνοντας ένα επίσημο έγγραφο από το προσωπικό της email σε κοινοβουλευτικό συνάδελφο. Αλλά πρόσθεσε ότι ανησυχεί για την κυβέρνηση και ότι η ελπίδα ότι τα προβλήματα θα εξαφανιστούν δεν ήταν μια βιώσιμη προσέγγιση.

«Έχω κάνει λάθος, αποδέχομαι την ευθύνη, παραιτούμαι», αναφέρει σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό.

Ωστόσο τα βρετανικά ΜΜΕ δεν αποκλείουν οι δύο γυναίκες να συγκρούστηκαν για τη μετανάστευση. Η Μπρέιβμαν, η οποία είπε πρόσφατα ότι ονειρευόταν να δει αιτούντες άσυλο να απελαύνονται στη Ρουάντα, έχει υποστηρίξει μια σκληρή γραμμή για τους αριθμούς μετανάστευσης.

Η Τρας είχε προτείνει ότι οι περιορισμοί μετανάστευσης θα μπορούσαν να αρθούν σε ορισμένα τμήματα της οικονομίας. Καθώς ο νέος υπουργός Οικονομικών της Τζέρεμι Χαντ εργάζεται για να βρει τρόπους να τονώσει την οικονομία, η περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων μετανάστευσης θα μπορούσε να είναι μια επιλογή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments